×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

7303 vots en el Referèndum UAM: 83% a favor d’abolir la monarquia i obrir processos constituents

El referèndum sobre la monarquia organitzat per estudiants de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) celebrat aquest dijous ha estat un rotund èxit.

IzquierdaDiario.es

dijous 29 de novembre de 2018
Facebook Twitter

Dels més de 7.000 vots comptabilitzats, 6.111 han recolzat l’abolició de la monarquia i la instauració d’una república a l’Estat espanyol, quelcom que representa el 83,67%. Mentre que 6.038 s’han mostrat a favor de “obrir processos constituents per decidir quin tipus de república”, com resava la segona pregunta de la papereta utilitzada en la consulta.

A les 15 hores, els organitzadors de la consulta comunicaven que més de 4700 persones, entre estudiants, docents i treballadors de la universitat, ja havien participat de la votació. Mentre moltes de les urnes disposades en les diferents facultats del campus de Cantoblanco començaven a omplir-se ràpidament, les cues per votar no cesaven durant gairebé tota la jornada.

En una roda de premsa realitzada a la Facultat de Ciències després d’haver finalitzat el recompte de vots, la plataforma Referèndum UAM informava els resultats davant un públic de desenes de joves exultants pel que ja consideren una jornada “històrica”.

Marta Casanova i Irene Olano, dos de les portaveus de la plataforma, han llegit un comunicat que per la seva rellevància transcrivim íntegrament al català:

Fa uns dies dèiem que volíem fer història, avui potser hem fet un pas més cap a això. La jornada d’avui ha superat totes les nostres expectatives. Estem molt emocionades per l’enorme participació en el primer d’aquesta onada de referends universitaris sobre la monarquia. Avui han votat 7303, en la seva majoria estudiants, però també professors, investigadors, personal administratiu i treballadors.

Estem especialment agraïdes pel suport que hem rebut de les treballadores del servei de neteja de la universitat, que estan avui en vaga lluitant contra l’explotació per part d’una d’aquestes empreses que es beneficien de la privatització de les nostres universitats i han vingut a sumar-se i participar amb nosaltres. D’igual manera, ens agradaria donar molt suport a les treballadores i estudiants que aquesta setmana estan en vaga a Catalunya, no oblidem que la lluita és assumpte de totes nosaltres. Perquè no volem ser súbdites ni de la monarquia, ni del patró.

Com us dèiem, aquest referèndum ha estat un veritable èxit, han votat milers d’estudiants i persones de la comunitat universitària. Per fer una comparació, en les últimes eleccions a rector l’any 2017 van votar 3727 persones a la UAM, en la seva majoria docents permanents. Avui hem superat per molt aquesta xifra. Això demostra el gran interès que ha despertat la iniciativa: a la universitat autònoma volem decidir. Això s’ha pogut veure al llarg de tot el dia, quan sobretot estudiants i altres membres de la comunitat universitària s’acostaven a totes les taules de votació amb entusiasme, per poder expressar la seva opinió.

Ni nosaltres ni els nostres pares vam votat aquesta constitució i mai se’ns ha preguntat sobre la monarquia. Ja és hora que puguem opinar sobre una institució anacrònica, antidemocràtica, hereva del franquisme, garant de la repressió al poble català perquè no pugui decidir el seu futur. Una monarquia que cada dia més persones perceben com una institució corrupta i privilegiada.

Aquesta consulta ha estat sostinguda a pulmó per estudiants autoorganitzats, que decidim tot en assemblea i formem una plataforma plural. Som la joventut que no vol seguir sent tractada com a ciutadans de segona. Som la joventut que no es resigna davant un futur de precarietat i incertesa, una joventut decidida a prendre el nostre futur a les nostres pròpies mans i per això avui ens declarem en rebel·lia davant aquest règim antidemocràtic.

També volem agrair l’ajuda de totes les companyes que s’han acostat a ajudar-nos, de les plataformes pro referèndum de la Universitad Carlos III, Complutense i Politécnica, la Rey Juan Carlos, de Saragossa i de Barcelona. Agrair l’acompanyament de les consultes barrials com la de Vallekas, la de Vicálvaro o les que es realitzaran a diversos barris el proper 2 de desembre. Ens veurem als carrers i en les properes consultes!

Ara informem sobre el que totes i tots esteu esperant:

Davant la primera pregunta “Estàs a favor d’abolir la Monarquia com a forma d’Estat i instaurar una República?

6111 persones han votat Sí
1092 persones han votat No
100 persones han votat blanc o nul

És a dir que un 83.68% dels votants s’han pronunciat per abolir la monarquia.

Davant la segona pregunta : “En cas afirmatiu, estàs a favor d’obrir processos constituents per decidir quin tipus de República?

6038 persones han votat SI
1142 persones han votat NO
123 persones han votat blanc o nul

Les autoritats d’aquesta universitat haurien de prendre nota d’aquests resultats, mentre segueixen homenatjant a la monarquia: gran part de la comunitat universitària ens hem pronunciat per abolir aquesta institució reaccionària i feudal.

També haurien de prendre nota els defensors d’aquest règim del 78, d’aquesta constitució amb cadenat, perquè nosaltres ja ens hem pronunciat i volem decidir-ho tot: volem parlar no solament de la forma d’estat, sinó de no pagar el deute, de la necessitat de tancar els CIE, de com acabar amb l’atur i la precarietat laboral, de com acabar amb els desnonaments que seguen la vida de les persones, mentre els bancs manegen els fils del poder i de la justícia... ho hem dit alt i clar: volem decidir-ho tot i aquest és un moviment que ara tansols comença.

En les properes setmanes se’ns veurà acompanyant les consultes en barris i universitats i proposant mesures per continuar amb aquesta lluita i coordinar-nos. Això no ha fet més que començar, companyes i companys. Perquè juntes som més fortes i no ens para ningú!


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah