×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

600 instal·ladors en lluita enfront de Vodafone pel lloc de treball

D'un mes per a un altre, 600 instal·ladors de telecomunicacions subcontractats per Vodafone perdrien el seu treball a conseqüència d'una recissió del contracte amb Icona Enterprise. Ara, la plantilla en peus de lluita exigeix responsabilitat a la gegant telefònica.

Beatriz Corvalán

dilluns 10 de maig de 2021
Facebook Twitter

Fa una mica més d’una setmana, Vodafone rescindia el contracte amb la subcontracta Icono Enterprise. L’excusa és no haver aconseguit passar l’avaluació de l’empresa per a renovar el contracte. Això no sols ha estat un cop per a la subcontracta, sinó per als 600 instal·ladors, en la seva majoria amb anys d’experiència i molta antiguitat, que perdrien el seu treball.

La plantilla no va trigar a treure la seva indignació al carrer. Es van organitzar per a un festeig el 1r de Maig i el passat dia 5 es van manifestar a Múrcia (seu d’Icono Enterprise) contra la decisió de Vodafone. En tots dos casos, els treballadors van tenir un bon seguiment i van denunciar amb els seus càntics la precarització i condicions de treball que Vodafone imposa.

Et pot interessar: Roda de premsa #StopSubcontractació

Ara la sortida que veuen els sindicats davant la passivitat d’Icono Enterprise és que Vodafone, almenys subrogui als treballadors perquè tinguin ocupació després del traspàs de funcions a una altra empresa. Com han advertit, són una plantilla antiga amb un gran risc de no sortir de l’atur a curt termini.

Malgrat ser els principals organitzadors, costa ignorar el silenci que els principals sindicats (particularment CC.OO.) ha fet respecte a la subcontractació com a tal. Després de l’esclat del conflicte, les crítiques han anat contra Vodafone, com resulta necessari i obvi, però no hi ha hagut crítica al model de subcontractació en aquests anys que ha conduït a la més descarnada precarietat.

Subcontractació va unit a precarietat, i així ho ha demostrat el sector en els últims anys. Hem vist vagues d’instal·ladors a Movistar i Vodafone, en aquesta ocasió de la mà d’una altra subcontracta a Mallorca. D’igual forma, la subcontractació del servei de telemàrqueting, etc. han conduït a una precarització en les condicions laborals del sector, tal com han denunciat les vagues de teleoperadors en 2016, la vaga de Teleperformance al març d’enguany o la lluita que encara segueix en peus en Marktel a Madrid.

Concretament Vodafone ha demostrat ser una empresa disposada a una explotació sense treva. En 2019 va anunciar reduccions de plantilla de gairebé 1.000 treballadors, al mateix temps que ha rebut multitud de denúncies per les paupèrrimes condicions a les quals sotmet als seus empleats. Resulta evident que tots els llocs de treball, necessaris al cap i a la fi, són regalats a les subcontractes, que treuen profit augmentant els beneficis dels pagaments de l’empresa principal a costa dels treballadors.

És aquest un model de negoci que, cal recordar, les burocràcies sindicals van ajudar a implementar amb les seves signatures en les respectives reformes laborals. D’igual manera, en el marc del conflicte de Vodafone, CC.OO. ha denunciat els acomiadaments i ha exigit la subcontractació sobre la base dels bons números que la subcontracta té, la seva solvència i èxit. Això té una evident contradicció que és acord a la falta de voluntat dels sindicats majoritaris per lluitar contra les subcontractacions.

No pot denunciar-se la precarietat i criticar que Vodafone estigui per la labor d’acomiadar indirectament a més de mig miler de treballadors, al mateix temps que es fa una lloa a la subcontracta i no hi ha una forta crítica contra un mètode de gestió de personal que sagna i aprofita racons per a empitjorar les condicions laborals.

Et pot interessar: Augmenta la conflictivitat laboral tot i la passivitat de CCOO i UGT

Garantir els llocs de feina de la plantilla és un objectiu clar que tenen els treballadors que s’han posat en peus de lluita. Però si aquesta no s’acompanya d’una brutal crítica contra la subcontractació i la precarietat laboral a la qual contribueixen empreses com Vodafone, l’empresa que vingui després d’aquesta acabaria per forçar els acomiadaments a base de pressions i mesures indignes. Cal portar la lluita tan lluny com els capitalistes porten l’explotació a tots els nivells, des de l’acomiadament a la precarietat.


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah