×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

5D: França es prepara per a la major vaga general en dècades

La vaga contra la reforma de les pensions de Macron comença aquest 5 de desembre. Inclou els principals sindicats del transport, trens, mestres, estudiants, correus, hospitals i refineries. S'esperen diverses jornades vaguistiques successives.

IzquierdaDiario.es

dimecres 4 de desembre de 2019
Facebook Twitter

La vaga contra la reforma de les pensions de Macron ha anat creixent amb el temps i podria convertir-se en la més important en dècades.

En un article publicat a Révolution Permanent, Juan Chingo destacava la dimensió d’aquesta nova onada de vages i es preguntava aquesta setmana si aquest és l’inici d’una vaga general política contra Macron:

“Tot indica que la vaga general del 5 de desembre tindrà una escala absolutament sense precedents, serà probablement la major mobilització des de les de 1995, 2006 i 2010. Amb el clima de “insubordinació” inculcat pels armilles grogues, la lluita de classes a França, articulada en quelcom que s’assembla a una vaga general de 24 hores amb tendències a renovar-se en els principals bastions del moviment obrer, així com entre els treballadors ferroviaris i la RATP, podria experimentar un nou gir. Un any després de l’inici del moviment dels Armilles Grogues, s’obre una nova etapa amb la reunificació o, fins i tot, la materialització del “Tous ensemble” [tots junts] d’una part important del món del treball. Fins a on arribarà el procés en aquesta nova etapa? Aquesta qüestió serà decidida en els pròxims dies per la pròpia lluita”.

Et pot interessar:Francia: ¿hacia una huelga general política contra Macron?

En [una tribuna publicada al diari Libération, signada per números dirigents sindicals, activistes, treballadors, professors i intel·lectuals, s’assegurava->https://www.revolutionpermanente.fr/Tribune-dans-Liberation-En-decembre-c-est-tous-ensemble:

“Un any després de l’inici del moviment dels armilles grogues, Macron persisteix en ignorar la ira que s’està aixecant a tot arreu: mestres, treballadors dels serveis d’urgències, estudiants, joves que es mobilitzen pel clima, treballadors i habitants de la regió de Rouen.... La catàstrofe ecològica, els suïcidis en l’Educació Nacional, en l’SNCF i a Correus, les condicions de treball intolerables als hospitals, l’explosió de la subcontractació, els contractes precaris i l’explotació dels immigrants indocumentats.... Més que mai, aquest sistema posa de genolls a la humanitat i al medi ambient. Amb la reforma de les pensions i la repressió cada vegada major, el govern està desafiant a tothom del treball, a les classes treballadores i a la joventut.”

“En aquest context els treballadors de la xarxa de transport de París (RATP) van aconseguir una mobilització molt forta el 13 de setembre contra la reforma de les pensions. Amb taxes d’acatament entre el 90% i el 100% depenent dels serveis, aquest dia es va demostrar l’eficàcia de la vaga quan se segueix massivament. Però, sobretot, va imposar una continuació, la d’una vaga il·limitada a partir del 5 de desembre”.

“El que està en joc és el nostre futur. Per això, per a assegurar que aquest pla d’acció es dugui a terme, és essencial organitzar assemblees generals sempre que sigui possible per a mobilitzar-nos i continuar sent amos del nostre moviment. Nosaltres, activistes sindicals, polítics i associacions de diferents organitzacions i sectors, armilles grogues, activistes de barris obrers, dones i LGBTI en la lluita per la igualtat, joves compromesos amb el clima, som avui signants d’aquesta plataforma: des del 5 de desembre tots i cadascun de nosaltres hem d’anar allà, en vaga i decidits!”

El diari britànic The Sunday Times parla que França es podria estar submergint en un “hivern del descontentament”, en referència a les onades vaguistiques que van sacsejar al Regne Unit durant l’hivern de 1978-1979. Mentre que Forbes assegura que es tractaria possiblement de la vaga general més gran en dècades.

Com deia l’article de Revolution Permanent, "El 5/12 no només serà una gran jornada de lluita sinó que també serà un moment de presa de consciència i confiança, un moment per a mesurar els passos que es donen col·lectivament i constatar la força de la classe obrera. Encara està per veure’s què passarà després del 5, especialment a partir del dilluns 9 de desembre, que apareix com la jornada decisiva que determinarà si el moviment es transforma en una vaga llarga de caràcter polític".


Facebook Twitter
Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics

Espionatge a l'independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Espionatge a l’independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles