×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

5000 treballadors aturen la producció de Mercedes a Vitòria-Gasteiz davant la inacció de l’empresa

La plantilla de la fàbrica de Mercedes a Vitòria-Gasteiz ha parat la línia la línia de producció. Amb 5.000 treballadors, l'empresa es negava a tancar i mantenia un focus de contagi. Aquesta plantilla ens mostra com protegir-nos de l'coronavirus davant la cobdícia de la patronal.

Roberto Jara

dimarts 17 de març de 2020
Facebook Twitter

Al crit de Tancament ja! i amb aplaudiments, la plantilla de la fàbrica de Mercedes a Vitòria-Gasteiz, la més gran d’Euskadi amb 5.000 llocs de treball, ha parat la cadena de muntatge amb assegudes, contra la decisió de l’empresa de no tancar la fàbrica davant la crisi del coronavirus. Si en la major fàbrica d’una de les ciutats epicentre del coronavirus no parava la producció, era la pròpia plantilla qui anava a dir prou.

El Comitè d’Empresa, després de dies reclamant a la direcció el tancament per qüestions de salut i rebent negatives, finalment ha parlat amb tots els sectors de la fàbrica per imposar el tancament amb una aturada general a l’inici de torn de matí de dilluns 16, el qual durarà de moment 8 dies.

Tal com ens explica Roberto Pastor, secretari general de la secció sindical CCOO a Mercedes-Benz Vitòria, no s’estaven complint les mesures de seguretat, ni la distància entre persones i la decisió de no tancar provenia de les oficines de la direcció, perfectament segures i aïllades, mentre els treballadors estaven apinyats a la planta.

Més endavant l’empresa donarà detalls del tancament que ha fet efectiu la plantilla. Així mateix, la irresponsabilitat i avarícia de les patronals de l’automòbil s’està veient truncada a força de tancaments. En alguns casos, per efecte dòmino d’una planta a una altra al faltar peces i en altres, com aquest, per l’acció de la pròpia plantilla organitzada. Així, en els dies següent, s’acosten altres possibles tancaments de grans factories, com Opel o PSA.

No obstant això, no només en el sector de l’automòbil s’estén la indignació entre els que segueixen havent d’anar a treballar en sectors no essencials per combatre el virus i senten que "els porten a l’escorxador" per seguir engreixant les butxaques dels capitalistes.

Ha estat l’organització de la plantilla la que ha permès imposar les mesures sanitàries que l’empresa no volia aplicar, un exemple que ha de generalitzar-se a altres sectors, que també denuncien des d’una major precarietat com estan treballant i hacinándose de camí a la feina en condicions perilloses davant la pandèmia.

Tal com declara la secció sindical d’ELA en el seu comunicat, "No entenem que s’estigui cridant a la ciutadania a recloure a casa ia l’empresa més gran d’Euskadi es deixi en mans de la sort que puguem contribuir a una situació desastrosa en aquesta crisi".

I és que a el mateix temps que es generalitzen mesures repressives en nom de la quarantena, milions de persones segueixen exposant-se a riscos innecessaris per seguir produint. Però la plantilla de la Mercedes Benz marca el camí, així com van fer aquests dies anteriors, els treballadors d’altres fàbriques a Itàlia davant la inacció de la patronal.


Facebook Twitter
"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques