×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

29N: l’escola catalana a la vaga per revertir les retallades

USTEC, CGT i ASPEC convoquen vaga a l'ensenyament no universitari. Els processos d'organització dels associats universitaris, vetlladores i estudiants fan possible anar a una vaga de tota l'educació pública.

Sergi Llop

dijous 1 de novembre de 2018
Facebook Twitter

Foto: Twitter @CGTEnsenyament

Aquest dimarts, en roda de premsa conjunta els sindicats USTEC, CGT i ASPEC-que representen més d’un 60% dels delegats electes en les darreres eleccions sindicals- anunciaven la convocatòria d’una vaga general a l’ensenyament públic no universitari per al proper 29 de novembre. L’objectiu és clar i unànime: revertir totes les retallades pressupostàries acumulats durant més d’una dècada.

Les organitzacions convocants denuncien que tot i els cinc anys de recuperació econòmica dels Pressupostos de la Generalitat segueixen sense revertir les històriques retallades que van arribar al seu punt àlgid sota els governs d’Artur Mas. La convocatòria pretén que les seves reivindicacions siguin assumides en els comptes de 2019, que estan començant a debatre, o, de no sortir aquestes endavant, que s’aprovin els corresponents increments de partides dels comptes que es prorroguin.

La plataforma reivindicativa recull demandes laborals que es vénen arrossegant des de fa diversos cursos, com el restabliment de l’horari lectiu previ a les retallades -23 hores a primària i 18 a Secundària-, el de permanència de Secundària -24 hores- i que la reducció de jornada per als majors de 55 anys sigui en hores lectives. La Generalitat va ser en aquest aspecte "pionera del neoliberalisme a les escoles en aplicar abans que la LOMCE el model de més hores per als docents, abans de 2009" segons el portaveu d’USTEC. També s’exigeix ​​la recuperació total del poder adquisitiu perdut, la conversió dels terços de jornada en mitges jornades i la consolidació de l’ocupació del personal interí.

Ocupen així mateix un lloc central les demandes que directament afecten la qualitat de l’ensenyament, com la reducció de ràtios - 22 a primària i 27 a secundària per al curs que ve, i 20 i 25 respectivament per al 2020-2021 -, la conversió de les jornades d’un terç en mitges jornades i l’increment del personal de suport a la docència per atendre la diversitat (vetlladores). També es planteja la retirada del decret de plantilles que ha suposat un retrocés en la democràcia interna dels centres i obrir la porta a una cada vegada major contractació d’interins a dit, per mitjà del sistema d’entrevistes.

El cost d’adoptar aquestes mesures s’estima en uns 500 milions d’euros. Una quantitat que, com declarava la portaveu de CGT, podria sortir en gran part de la supressió dels concerts econòmics amb la privada concertada que segrega per sexe a l’alumnat. De fet, segons aquest mateix sindicat, encara concedint-se el total de les reivindicacions no "arribaríem a cercarnos al 6% d’inversió en educació que estipula la pròpia Llei catalana d’Educació". Una reivindicació històrica per la qual, al costat d’altres sindicats, associacions de famílies d’alumnes i organitzacions estudiantils, han convocat una manifestació a Barcelona per al 17N.

Les organitzacions convocants han fet una crida a la resta de sindicats perquè se sumin a la vaga. En principi les direccions de CCOO i UGT -aquesta última amb una representació molt minoritària en el sector- es neguen a fer-ho. En les properes setmanes es convocaran assemblees de centres i zones per organitzar la vaga. En cas que des del Departament s’acceptin les reivindicacions plantejades se sotmetrà la decisió de mantenir la convocatòria o no a les assemblees. De la mateixa manera si aquest es manté aliè a les seves demandes es discutiran en elles les mesures a adoptar per donar-li continuïtat a la mobilització.

Aquesta convocatòria es planteja en el mateix moment que diversos sectors de l’educació pública estan immersos en processos d’organització. El mateix 29N va ser una data que es va plantejar com a possible jornada de vaga contra la precarietat en l’assemblea de professors universitaris -la majoria "associats" - que es va celebrar el passat 25 d’octubre al Rectorat de la UB i que podria sumar-se a una nova vaga estudiantil contra les taxes universitàries. O la mateixa demanda d’increment del personal de suport per a l’atenció de la diversitat coincideix amb la principal reivindicació de la plataforma de "[email protected] en lluita" que prepara la seva pròxima assemblea el 10 de novembre.

La plataforma reivindicativa proposada per les organitzacions sindicals convocants és una bona primera base per començar a forjar la unitat en la lluita de tota la comunitat educativa. A ella caldria sumar-li les demandes de la resta de sectors, com la gratuïtat de tots els nivells d’ensenyament públic -especialment la superior que s’ha convertit en un autèntic luxe per a les famílies treballadores-, la fi de la precarietat laboral de tot el professorat i de les externalitzacions del servei de suport a la diversitat, menjadors, neteja i altres aspectes des de fa anys en mans privades.

Una situació que fa concreta la possibilitat de convertir el 29N en una gran jornada de vaga i mobilització de tota l’educació pública catalana, des de P3 fins a la universitat, des d’estudiants i famílies fins als i les mestres i professors de les diferents categories contractuals, el personal externalitzat -monitors, vetlladores ...- i el personal no docent.


Facebook Twitter

Sergi Llop

Vetllador, precario y luchador por una escuela pública inclusiva

Veus contra la criminalització de la protesta

Veus contra la criminalització de la protesta

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Prou criminalització a la protesta! Més de 30 organitzacions convoquen una concentració contra el delicte de desordres públics agreujats!

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Amnistia Internacional posa en dubte la garantia de la protesta social davant la reforma per desordres públics

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Veus crítiques contra el nou delicte de desordres públics agreujats

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul

Un clar atac del Govern a les pensions: ampliació a 30 anys del període de càlcul

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Marlaska no assumeix la seva responsabilitat i culpa als migrants assassinats de la massacre a Melilla

Final d'any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

Final d’any parlamentari: Pressupostos militaristes, impostos de seda per la banca i elèctriques i un enduriment del Codi Penal

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d'habitatge

El Govern vol garantir els beneficis de la banca en la nova llei d’habitatge