×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

27 anys de la puntada de peu d’Eric Cantona a un hooligan xenòfob

Avui es compleix un nou aniversari de la famosa puntada de peu voladora que Eric Cantona li va propinar a un hooligan feixista del Crystal Palace després que aquest l'insultés.

dimarts 25 de gener de 2022
Facebook Twitter

El 25 de gener de 1995, el futbol anglès va viure un incident que va quedar marcat en la història de la Premier League. Va succeir a l’estadi londinenc de Selhurst Park, la casa del Crystal Palace, que queia 1 a 0 enfront del Manchester United, l’equip del davanter francès Eric Cantona. Als tres minuts del segon temps, Cantona va ser expulsat per una acció violenta sobre el defensor Richard Shaw.

Escortat fora del terreny de joc, els aficionats locals van començar a increpar a Cantona com era habitual, però va haver-hi un que va captar l’atenció del futbolista francès: un hooligan anomenat Matthew Simmons.

Simmons havia baixat onze files fins a situar-se a la vora del camp. Des d’allà es va dirigir directament a Cantona amb insults que varien segons la font però que en la seva majoria coincideixen que eren insults xenòfobs per ser estranger com "marxa al teu país bastard de merda, torna’t a França".

Els improperis del hooligan van desfermar la fúria interior de l’explosiu davanter francès. I va ser així com Cantona va anar corrent cap a les graderies, va saltar per l’aire i li va propinar una puntada d’art marcial en el pit a Simmons. Després va venir una seguidilla de cops fins que van aconseguir contenir-lo.

Simmons era militant del National Front, un grup feixista, i tenia un historial de violència, incloent l’atac a un tècnic d’equip després d’haver estat insultat amb un" nazi de merda" (nazi scum).

La reacció de Cantona, que va commocionar el món del futbol, va marcar la seva vida i li va portar serioses sancions: va ser suspès per nou mesos i condemnat a 120 hores de treball comunitari i a pagar 30 mil dòlars de multa. Cantona continua avui sent fidel a les seves idees contestatàries i defensant a explotats i oprimits del món.


Facebook Twitter
Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"