×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

2.5 milions de persones fugen d’Ucraïna per la invasió russa

Les i els ucraïnesos que fugen de la guerra i migren a la recerca d'asil polític o refugi s'enfronten a més violència xenòfoba i racista en contra seva. Exigim el pas lliure de totes les fronteres i la seva desmilitarització ja!

Diana Bruja Palacios

dijous 17 de març de 2022
Facebook Twitter

Centenars de milers de civils es troben atrapats a Ucraïna sota els bombardejos i la invasió russa; segons dades de l’ONU, s’estima que 2 milions de persones estan desplaçades a l’interior d’Ucraïna, mentre que uns altres 2.5 milions fugen cap a països de destinació com Hongria, Polònia i Bielorússia.

Després d’anys de polítiques reaccionàries dels imperialismes europeus enfront de la migració provinent del Mig Orient i Àfrica, avui les i els ucraïnesos van cap a aquests països de destinació que serveixen com a porta d’entrada a Europa; encara que una vegada a les fronteres, pateixen la política antimigrant de l’Europa fortalesa amb més racisme en contra seva on les persones negres, àrabs, i asiàtiques són rebutjades, fins i tot a cops, mentre que es privilegia a la gent caucàsica.

Aquestes fronteres es troben militaritzades des de temps enrere mostrant-se com a escenari de fortes repressions contra les i els migrants que van fugint de la pobresa, la fam, la violència o els conflictes bèl·lics, on han intervingut els imperialismes europeus en detriment dels països subordinats, contradient-se entre la seva retòrica de “salvaguardar a tots els que fugen de la guerra” i avançant en les polítiques antimigratòries triant qui sí que ha d’entrar a l’Europa fortalesa i qui no per raons de procedència, color de pell o ideologia, amb més xenofòbia i racisme en contra seva.

A Polònia, davant l’embús quilomètric en les carreteres ucraïneses cap a aquest país, les xarxes de suport dels propis ucraïnesos, les ONG i les administracions locals s’han bolcat a l’acolliment d’1.3 milions de persones, aproximadament. Més de 120 mil ucraïnesos han arribat a Hongria, on reben ajuda humanitària a l’estació de tren Nyugati de Budapest; mentre que 39 mil han sortit per Romania, 65 mil per Moldàvia i 30 mil per Eslovàquia.

L’agència oficial russa Tass assegura que més de 220 mil refugiats ucraïnesos, inclosos més de 50 mil nenes i nens, han estat evacuats i traslladats des de la regió del Donbás, a l’est d’Ucraïna; a més, més de 193 mil persones han arribat a Rússia des de les Repúbliques Populars de Donestk i Lugansk des del 18 de febrer, a la llum de l’avís d’evacuació de les autoritats d’aquests llocs. Rússia va reconèixer la independència d’aquests dos territoris ucraïnesos amb majoria de població rusòfona, uns dies abans d’iniciar la invasió sobre la resta del país.

Cal assenyalar que, encara que milers de persones refugiades ucraïneses es dirigeixen a l’Europa fortalesa, de 28 Estats membres de la Unió Europa, nou ja havien construït murs a les seves fronteres per a impedir el pas de les i els migrants provinents de Mig Orient i Àfrica, els qui principalment surten fugint dels seus llocs d’origen degut a les guerres, desastres naturals o crisis econòmiques: Bulgària, el Regne Unit, Espanya, Grècia, Hongria, Àustria, Eslovènia, Letònia i Lituània; excepte els dos primers països de la llista, els altres pertanyen a l’espai Schengen de “lliure circulació” on funcionen amb una política comuna pel tema migratori: en lloc de garantir el lliure trànsit, mantenen acords de control fronterer imposant restriccions de mobilitat reforçades amb el pretext de la crisi sanitària.

Entre murs, aïllament i discursos d’odi és que van caminant pel món les persones afectades que estan fugint de la guerra a Ucraïna, mostra que l’encreuament de les fronteres i els drets per a migrar són un privilegi de classe.

Ucraïnesos arriben a Mèxic per creuar als EUA

Després de l’esclat de la guerra entre Ucraïna i Rússia, diàriament arriben a Tijuana, Mèxic, 20 persones ucraïneses i russes amb l’esperança de creuar cap als EUA, segons dades de l’Institut Nacional de Migració (INM).

No obstant això, ancians, nenes i nens, dones i homes han d’esperar per a ser atesos per l’Agència de Duana i protecció Fronterera (CBP, per les seves sigles en anglès), improvisant cases de campanya per a resguardar-se del sol mentre passen hores i, fins i tot, dies per a ser atesos per les autoritats estatunidenques; si els retorna el govern dels EUA són canalitzats a l’INM.

Per part seva, el passat 3 de març, els Estats Units va anunciar la concessió de l’Estatus de Protecció Temporal (TPS, per les seves sigles en anglès) a ucraïnesos pels següents 18 mesos, evitant la deportació dels qui es trobin en el seu territori, la qual cosa els permet accedir a un permís per a treballar i residir; no obstant això, aquest permís només aplica per a les i els ucraïnesos que ja estaven als EUA des d’abans de l’1 de març, per la qual cosa no pot sol·licitar-se per als qui hagin ingressat a aquest país després d’aquesta data.

Igual que amb les sol·licituds d’asil de migrants del Carib, centre i sud-americans, els ucraïnesos i russos arriben a la frontera entre Mèxic i els EUA, però són rebutjats sota el Títol 49 amb el pretext de la crisi sanitària. D’octubre de 2021 a gener de 2022, van ser detinguts 6 mil 400 russos, xifra que supera la totalitat d’aprehensions d’aquesta nacionalitat en tot l’any fiscal de setembre de 2020 a setembre de 2021; mentre que succeeix una cosa similar amb els ciutadans ucraïnesos que van passar de 2 mil 873 registres als més de 6 mil que han viatjat tan sols al gener quan ja s’albirava més clarament el conflicte entre Ucraïna i Rússia.

Totes aquestes derivacions polítiques només agreugen les, ja de per si mateix, crítiques condicions de les i els migrants que salin fugint de la guerra, però també a causa de les intervencions imperialistes, conjuminat als desplaçats per la crisi sanitària, climàtica i econòmica; quedant més desprotegits enmig de tot el panorama dels governs, que els usen com a moneda de canvi segons els seus propis interessos.

Lliure trànsit i plens drets per a totes i tots els migrants

El sofriment dels qui fugen de la guerra no acaba quan travessen les fronteres, perquè a més de no saber si tornaran algun dia als seus llocs d’origen, han d’enfrontar-se al racisme, al treball super precarizado, sense drets laborals, amb més explotació i violència en contra de les i els migrants.

És per tot això que el moviment obrer, les classes populars, organitzacions democràtiques, el moviment ampli de dones i la joventut a tot el món hem de reclamar l’obertura immediata de totes les fronteres i plens drets per a les i els migrants desplaçats. Alhora que hem de mobilitzar-nos contra la guerra, exigint el retir de les tropes russes a Ucraïna, que sigui inherent a la denúncia sobre el paper de l’OTAN, rebutjant la seva ingerència, i en contra del rearmament de les potències imperialistes occidentals.

No a la guerra! Fora les tropes russes d’Ucraïna, fora l’OTAN d’Europa de l’Est! No al rearmament imperialista!


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"