×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

13M Vaga estudiantil contra la crisi educativa: Generalitat i govern “progre” responsables

Demà es convoca una jornada de vaga contra la crisi educativa en defensa de la iniciativa que reclama el compromís dels rectors. Mentre l'extrema dreta avança, el govern “progressista” i la Generalitat ens deixen sense uni, sense casa, sense feina i sense futur... És hora de prendre els carrers! Per un moviment estudiantil de base, autoorganitzat i en aliança amb la classe treballadora que enfronti els atacs que estan per venir.

Contracorrent

dimecres 12 de maig de 2021
Facebook Twitter

Aquest dijous 13 de maig està convocada la vaga pel Compromís contra la Crisi Educativa, una iniciativa impulsada des de les assemblees de facultat actives a Catalunya per reclamar als rectors i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) que es comprometin amb les seves demandes. La jornada coincideix amb l’última de les reunions pactades amb els rectors de les universitats públiques catalanes després de l’ocupació de l’edifici històric de la UB fa unes setmanes.

Les cinc demandes platejades són la remuneració obligatòria de les pràctiques, el suport a les encausades per defensar la Universitat Pública, l’equiparació de preus de grau i màsters, un pla de xoc pel català a les aules i nous protocols feministes efectius i la revisió dels plans docents per posar fi a la invisibilització de la dona en la formació acadèmica.

Com bé indica el comunicat que acompanya el Compromís sota el títol “Rectors, sou El Primer Pas!”, la covid “no ha fet més que posar de manifest cada un dels problemes que ja patia l’ensenyament superior després d’anys de menyspreu i maltractament a aquest”.

Anys i anys de retallades en l’educació i de polítiques neoliberals per part del Govern Central i la Generalitat han aprofundit les diferències de classe a la universitat. Ara, aquestes desigualtats s’han evidenciat més encara amb la imposició de la docència online sense tenir en compte la bretxa digital i l’asimetria de recursos per poder seguir les classes a distància amb unes mínimes condicions. La falta de bons espais per fer classe i d’estudi a casa o l’angoixa econòmica de moltes famílies i estudiants són part del dia a dia de gran part de l’alumnat, cosa que afecta el rendiment i a la pròpia salut mental.
Organitzacions estudiantils com el Sindicats d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) o l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) s’hi han sumat a la convocatòria d’aquesta vaga i donen suport al Compromís.

Des de Contracorrent també ens hi adherim a la vaga i participem de la seva organització des de les assemblees de facultat. Davant de la greu crisi econòmica i els atacs que ja es preveuen per part de la Generalitat i el govern “progressista”– reforma neoliberal de la universitat de la mà del ministre Castells (UP), reforma del sistema de pensions, manteniment de les reformes laborals i negociació de noves – és hora d’unir forces per colpejar junts allà on sigui possible.

No obstant, no compartim la visió de les companyes que impulsen el Compromís respecte els rectorats i el seu paper. Quan diuen “confiem en que podrem comptar amb els rectors i rectores per fer aquest primer pas” sembla que s’obliden que són els rectors els qui van trucar a la policia perquè entrés a reprimir a les universitats en ocupacions contra el Pla Bolonya o que van obrir les portes perquè detinguessin fa pocs mesos a Pablo Hasél. Però sobretot, deixen de banda el paper de casta universitària que juguen, sempre defensant les polítiques neoliberals de la universitat impulsades per la Generalitat i el govern central, inclòs el del PSOE-UP.

Des d’aquesta agrupació també estem participant de l’organització d’aquesta vaga des de les assemblees de facultat, però plantegem que, ni tan sols aquests punts de mínims, els aconseguirem de la mà dels rectors i sense fer front a la Generalitat i el Govern Central com a principals responsables de la crisi educativa.

Per un gran moviment estudiantil autoorganitzat al costat dels sectors en lluita de manera independent dels governs, els partits del règim i la casta universitària

En una situació on l’atur juvenil ha augmentat, els problemes de salut mental entre el jovent han crescut, la precarietat s’ha profunditzat i la criminalització cap el jovent ha sigut brutal, creiem que és hora de posar dempeus un gran moviment estudiantil de base i autoorganitzat al costat dels sectors en lluita de manera independent dels governs, els partits del règim i la casta universitària. Lluitem per moviment estudiantil que, davant de la pitjor crisi econòmica des del crack del 29, plantegi demandes més enllà d’un acord de mínims amb els rectors per implementar els pròxims anys.

Ara més que mai és hora de sortir a lluitar per la devolució de les taxes i la presencialitat segura a les universitats com a mesures d’urgència; per fer aturar la nova reforma neoliberal de la universitat que defensa el ministre Castells d’Unides Podem; per conquerir la gratuïtat, la fi de la precarietat i l’expulsió de les empreses de la universitat; per una universitat gestionada per estudiants, personal docent i no docent al servei de donar resposta als problemes de la classe treballadora i els sectors populars.

Tot i que s’està acabant curs estudiantil i serà complicat perquè venen exàmens, no volem deixar de plantejar a altres organitzacions de l’esquerra i del moviment estudiantil, com el Sindicat d’Estudiants, el SEPC, Obrir Bretxa o Arran, que han de trencar amb tot sectarisme per unir forces i impulsar assemblees obertes per discutir democràticament un pla de lluita per les nostres reivindicacions a cada centre d’estudi i de treball.

Som part d’una generació sense expectatives en el capitalisme i els seus governs, tampoc aquell que pugui sorgir de les negociacions aquests dies al Parlament. No entenem que una força que es reivindica anticapitalista com la CUP estigui intentant posar d’acord a ERC i Junts, tot pregant per la formació de govern als dos partits responsables de la crisi educativa i la repressió que patim des de fa anys.

Es tracta dels mateixos culpables de la gestió criminal de la pandèmia a Catalunya que protegeixen els interessos de la burgesia catalana i descarreguen la crisi sobre la classe treballadora i els sectors populars.
Necessitem un gran moviment estudiantil, de base i autoorganitzat juntament amb la classe treballadora, preparat per enfrontar els pròxims atacs per part del govern “progressista” i la Generalitat, sigui quin sigui el nou Molt Honorable President de Torn.

Et pot interessar: Eleccions estudiantils a la UB: vota per la Rebel·lió a les aules!


Facebook Twitter

Contracorrent

Catalunya

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d'asil

El Pacte sobre migració i asil de la UE, un atac sense precedents al dret d’asil

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea