×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

1000 Treballadors de Balay a Saragossa van imposar el tancament davant el coronavirus

Davant la negativa de tancament del fabricant d'electrodomèstics de dues plantes amb 1.000 treballadors, un focus d'infecció en plena crisi de l'coronavirus, la plantilla ha tallat la producció, tal com ha succeït aquests dies a altres grans fàbriques que la patronal es negava a tancar.

Roberto Jara

dimarts 17 de març de 2020
Facebook Twitter

A les 6 del matí de dimarts 17 de març, en plena epidèmia de coronavirus, l’inici del torn de matí en dos fàbriques d’electrodomèstics de Balay als barris de La Cartoixa i Montañana ha estat diferent. Davant la negativa de l’empresa a tancar si no hi havia condicions segures enfront de la pandèmia de coronavirus, la plantilla ha imposat les seves condicions de salut i ha parat la producció.

Les mesures de seguretat promeses per l’empresa en una reunió amb el Comitè d’Empresa la tarda anterior detallaven la "recomanació de l’ús de vehicle particular, alhora que es manté el servei d’autobús" i "tancar els vestidors". Aquestes eren les mesures de seguretat que s’anaven a implantar a partir del matí de dimarts, quan la plantilla ha decidit aturar la producció.

El Comitè d’Empresa mantindrà reunions amb la direcció de la mateixa, que assegura que "no hi ha cap motiu per aturar la producció" i vol reprendre-la. Pel que fa a l’elaboració dels "protocols" de seguretat de l’empresa, el Comitè afirma que "en la seva elaboració no va intervenir cap delegat de prevenció". Ha estat la plantilla i la Intersindical qui venien proposant des del dia anterior que s’aturés la producció, davant la negativa inicial de l’Comitè.

Durant l’aturada de la plantilla, la direcció es va dedicar a preguntar a les treballadores i treballadors un per un per què havien parat, tractant de amedrentrar, sense èxit, a la plantilla amb sancions. Les plantilla va respondre denunciant l’escassa distància de seguretat i la negligent recomanació de la direcció de desinfectar amb netejavidres.

Correus: "No ens neguem a treballar, ens neguem a emmalaltir i contagiar"

Aquest exemple és el que en els últims dies hem vist a fàbriques com Mercedes, a Vitòria-Gasteiz, les 4 plantes de Renault, o Airbus, a Getafe: és la plantilla la que es planta i cessa la producció davant la inacció de l’empresa . Mentre la fàbrica de Balay era un focus de contagi, estant els treballadors a una distància menor de la de seguretat, l’empresa es negava a tancar i mantenia un focus de contagi, la plantilla ens ha mostrat com protegir-nos de l’coronavirus davant la cobdícia de la patronal.

Airbus, Renault, IVECO, Mercedes...desenes de milers de treballadors imposen el tancament

Així mateix, la irresponsabilitat i avarícia de les patronals d’aquest sector s’està veient truncada a força de tancaments. En alguns casos, per efecte dòmino d’una planta a una altra al faltar peces i en altres, com aquest, per l’acció de la pròpia plantilla organitzada. Així, en els dies següents, s’acosten altres possibles tancaments de grans factories.

No obstant això, no només al sector de l’electrodomèstics s’estén la indignació. Entre milions de treballadors que segueixen havent d’anar a la seva feina, ubicats a sectors no essencials per combatre el virus es multiplica la sensació que "els porten a l’escorxador" per seguir engreixant les butxaques dels capitalistes.

"A Telepizza també parem: ¡La nostra vida val més que els seus guanys!"

Ha estat l’organització de la plantilla la que ha permès imposar les mesures sanitàries que l’empresa no volia aplicar, un exemple que ha de generalitzar-se a altres sectors, que també denuncien des d’una major precarietat com estan treballant i en condicions d’amuntegament, de camí a la feina en condicions perilloses davant la pandèmia.

#JoNoEmPucQuedarACasa, la realitat de milions de treballdors i treballadores enfront al coronavirus->http://www.izquierdadiario.es/YoNoPuedoQuedarmeEnCasa-la-realidad-de-millones-de-trabajadores-y-trabajadoras-frente-al]

I és que al mateix temps que es generalitzen mesures repressives en nom de la quarantena, milions de persones segueixen exposant-se a riscos innecessaris per seguir produint. Però la plantilla de Balay i la resta que han parat marquen el camí, així com van fer aquests dies anteriors, els treballadors d’altres fàbriques a Itàlia davant la inacció de la patronal.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah