Món obrer Estat espanyol

JOVENTUT PRECARIA

1 de cada 5 joves amb treball està en risc de pobresa

Des de 2011 aquesta taxa va augmentar en un 6% en joves de 18 a 25 anys. A això hi ha que sumar-li el 48% d'atur juvenil i la joventut sense papers ultraprecaria que no recullen les estadístiques.

dimecres 1 d’agost de 2018| edició del dia

Noves estadístiques d’Eurostat mostren un preocupant augment de la pobresa entre joves assalariats, lligant-ho a més a l’augment de la dificultat per emancipar-se, que porta al 92,4% dels joves entre 18 i 24 anys a viure en la llar familiar i al 40% dels que tenen entre 25 i 34 anys.

Tot això succeeix mentre els bancs rescatats durant la crisi segueixen desnonant i tenen en en el seu poder una gran part dels habitatges buits. Ha quedat clar que la “recuperació” econòmica de la que parla el govern s’ha fet a costa de la suor del conjunt de la classe treballadora i els pobles de l’Estat espanyol. Una dècada de retallades socials, baixada de salaris i poder adquisitiu, milions de condemnats a la pobresa, a l’atur i l’emigració, només està servint per tornar a enriquir a especuladors i empresaris.

Així, les últimes dades de l’Enquesta d’Estructura Salarial recullen un panorama desolador per a la joventut treballadora, sobre la base de les dades recollides en 2017. En 10 anys de crisi han expulsat a 300.000 joves dels seus estudis per no poder pagar-los, l’ocupació ha caigut de 4,9 a 2,5 milions en la meitat més jove de la població activa i s’ha establert la bretxa salarial per edat més profunda de tota l’OCDE.

Entre 2011 i 2015 el salari mitjà per a la joventut va baixar d’11.954€ a 11.039€ a l’any si es mesuren els salaris bruts, als quals caldria descomptar-los les cotitzacions, entorn de 690€, l’IRPF i les elevadíssimes taxes que cada vegada més treballadors precaris paguen per ser falsos autònoms.

En 2017 només un 4,25% dels contractes signats era indefinit i a jornada completa, però la xifra baixa si tenim en compte que aquesta enquesta no explica com a treballadors als joves que han estat d’alta menys de dos mesos, als que treballen en el sector primari, perceben salari en espècie i l’ocupació domèstica.

Aquesta estadística que deixa fora als immigrants que viuen a l’Estat español, ells quieestan sobrerrepresentats al màxim en sectors ultraprecaris, des de la venda ambulant als carrers, perseguida per la policia, fins als treballs semiclandestins en agricultura i tallers per sous de dos euros l’hora en condicions infrahumanes. Tampoc apareixeran en aquestes dades els 2,5 milions de persones que han emigrat a la recerca de treball fora de l’Estat español en una dècada de crisi capitalista.

Segons un altre estudi, de la Fundació Reina Sofia de 2016, el 47,4% dels joves entrevistats consideren que estaran en pitjors condicions d’ocupació que la que van tenir els seus pares. I aquesta perspectiva arriba al 57% entre els joves de classe mitjana i baixa.

Són els efectes de deu anys de crisis d’un sistema que ha sotmès la major part de la nostra vida conscient al temor i la incertesa, on es dóna per assumit que viurem pitjor que els nostres pares i l’interrogant ara és si ho farem pitjor que els nostres avis. És què no ha quedat suficientment clar que el capitalisme no té res que oferir-nos a les i els joves de tot el món?

No es tracta d’enfrontar, mitjançant la competència, a uns treballadors més precaris amb uns altres suposadament “privilegiats”, sinó d’enfrontar al sistema capitalista. És necessari que lluitem colze a colze per les reivindicacions de tots els sectors de la classe treballadora nadiva i immigrant, per acabar amb la divisió de les nostres files que ens ha imposat l’ofensiva neoliberal en les últimes dècades.

Hem de lluitar contra la precarietat laboral, per acabar amb l’atur repartint el treball sense reduir el salari i per fer-los pagar la crisi als capitalistes. L’organització capitalista del treball ens imposa que competim entre nosaltres per acceptar cada vegada pitjors condicions. Alhora, mentre els que treballen realitzen llargues jornades, milions es queden en l’atur. Per això, és necessari un programa realment anticapitalista, que es proposi avançar sobre la propietat dels grans capitalistes i així aconseguir un treball en bones condicions per a tots.

És la nostra resposta contra un règim i un sistema que ens vol condemnar a ser la generació perduda. A no poder ni estudiar ni treballar, per les taxes d’escàndol, el desmantellament de l’ensenyament públic i l’atur i precarietat al que ens aboquen en acabar els estudis. I per si això fos poc, ara ens volen així fins als 70 anys o més, mentre als nostres majors els estan condemnant ja en vida a pensions de misèria.

Alhora, volem lluitar al costat de la classe treballadora. Amb les dones precàries que comencen a organitzar-se i ser exemples de dignitat obrera, com Les Kellys, amb les que vam marxar el 8M. Amb la joventut precària que diu prou i es planta, com les auxiliars i repartidors de Telepizza o Deliveroo. Amb els treballadors ultra explotats d’Amazón, que fan vagues contra l’home més ric del món. Amb els i les pensionistes, aquests joves del 68 que estan donant un exemple a la joventut del 2018: és l’hora de dir prou i recuperar els carrers per imposar les nostres reivindicacions.

És l’hora derrocar aquest sistema i el seu règim i aixecar una societat nova de les seves cendres, en favor de la classe treballadora, les dones, els migrants, la joventut i les majories socials.
temes relacionats

Precarietat laboral   /    Joventut precària   /    Món obrer Estat espanyol   /    Jovent   /    En Català

Comentaris

Comentar