×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“En aquest bar no se serveix Cacaolat”: una onada de solidaritat amb els treballadors en vaga

Des que dijous passat comencés la vaga indefinida a la planta de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet, una vintena de bars i restaurants s'han adherit a una campanya de solidaritat sense precedents.

EsquerraDiari.cat

dilluns 7 de gener de 2019
Facebook Twitter

El dia 3 de gener començava la vaga indefinida que es duu a terme a la línia de producció de la fàbrica de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet. El comitè d’empresa i el conjunt de la plantilla decidien dijous passat convocar vaga indefinida davant la decisió de l’empresa d’introduir un nou calendari laboral. Una mesura unilateral de l’empresa que pretén obligar a tota la plantilla a treballar tots els caps de setmana de juny, juliol, agost, setembre i desembre.

L’empresa argumenta que la mesura d’incorporar un nou calendari laboral atén l’increment de la producció en un moment d’expansió. Els treballadors, no obstant, denuncien que la mesura no és més que el seguiment de la línia que porta l’empresa quant al minvament de condicions laborals des de la seva adquisició per part de l’embotelladora Cobega, el grup cerveser Damm i el fons d’inversions Victory Turnaround.

Et pot interessar: [Els treballadors de Cacaolat en vaga per la defensa dels seus drets>http://www.esquerradiari.cat/Els-treballadors-de-Cacaolat-en-vaga-per-la-defensa-dels-seus-drets?id_rubrique=2653]

El sindicat CGT ha denunciat reiteradament a la “direcció despòtica” de l’empresa, que “amb la seva actitud de negar-se a negociar està obrint un nou front de la companyia, de la qual són accionistes Cobega i Damm”.

La vaga ha concitat un sorprenent nivell de solidaritat en el sector de l’hostaleria, en el qual els famosos batuts de Cacaolat compten amb més volum de vendes.

“Més d’una vintena de bars i restaurants de Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Montcada i Reixach o Barcelona s’han adherit de forma espontània a una campanya que va començar amb l’anunci de la Fàbrica Restaurant Cap Foguer de no vendre Cacaolat mentre no finalitzés el conflicte. Des d’aquest moment la negativa a vendre productes de Cacaolat no ha parat de créixer”, assegura un comunicat de CGT.

“El poble de Santa Coloma s’està bolcant amb nosaltres. Hi ha bars i altres locals que han deixat de servir productes de Cacaolat. Fan boicot. Tenen productes Cacaolat però no els serveixen”, informa als corresponsals d’Esquerra Diari presents en els piquets Antonio Ubago, membre del comitè d’Empresa i de Vaga de Cacaolat i de la secció sindical de CGT Cacaolat.

“No és la primera vegada que s’organitza, però aquesta vegada la iniciativa ha sortit del suport de diversos establiments, abans fins i tot, que els treballadors l’hàgim sol·licitat”, agrega Alex Piñol, membre de CGT Cacaolat i treballador que va ser acomiadat per l’empresa a principis de 2018 pel seu activisme sindical.

Més enllà dels negocis particulars, entitats socials, culturals, polítiques i centenars de ciutadans a títol personal, han mostrat la seva solidaritat amb els treballadors a les xarxes socials mitjançant l’etiqueta #VagaCacaolat o simplement citant a @Cacaolat o @cgt_cacaolat. Són ja molts els que han compartit la campanya a Facebook, Twitter o en les seves xarxes socials favorites.

“Des de CGT ja va viure fa pocs mesos la repressió de l’empresa sobre un company del sindicat, acomiadat per motius sindicals tal com va reconèixer el jutge en la sentència de readmissió, després de 19 anys treballant a Cacaolat”, denúncia el sindicat.

Des de la compra de Cacaolat en 2011, l’empresa va entrar en una voràgine de reculades quant als drets laborals de la plantilla, començant per un procés d’acomiadaments emmarcat en l’aplicació d’un ERE que facilitava l’entrada en vigor de la reforma laboral del PP. Si bé davant l’oposició de la plantilla i la consecució de mesures menys agressives com l’aplicació d’un procés de jubilacions, els atacs laborals no van deixar de produir-se.

Et pot interessar: "Aquí no ha passat ni ha entrat res. Està parat completament"

Les reivindicacions de l’assemblea de treballadors són senzilles: que l’empresa deixi d’empitjorar les condicions laborals dels treballadors, destruir la seva conciliació amb torns extenuants, hores extres, ampliació de la jornada anual o abús de la flexibilitat laboral.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna