×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Suor i sang s’escriuen amb Z de Zara

Com, any rere any, en el rànquing dels més rics d'Espanya, Amancio Ortega Gaona guanya per golejada. El segon lloc queda bastant lluny del capital de 63 mil milions d'euros que declara l'industrial tèxtil gallec, amo d'Inditex.

Iris Valdemi

diumenge 2 de febrer de 2020
Facebook Twitter

Conegut mundialment per ser l’amo de la cadena de botigues Zara –amb més de 7 mil locals que s’estenen per Europa, Amèrica, Àsia, Mitjà Orient i nord d’Àfrica-, pocs clients imaginen que quan recorren un centre comercial, gairebé totes les botigues poden ser d’Amancio Ortega: a més de Zara, Bershka, Lefties, Oysho, Pull & Bear, Massimo Dutti, Stradivarius, Uterqüe i Tempe també són d’Inditex. Fins al propi centre comercial pot ser d’aquest multimilionari que té quantioses inversions immobiliàries (centres comercials, hotels, edificis d’oficines) per milers de milions d’euros a Europa i els Estats Units. A això se sumen les empreses financeres, els concessionaris d’automòbils i altres negocis al voltant del món.

La seva més recent adquisició va ser la compra del 5% de la companyia energètica Enagas, una de les 15 grans empreses espanyoles que, fa menys d’un any, s’han beneficiat del programa del BCE per a adquirir bons corporatius per 10 mil milions d’euros en títols de deute.

La seva fortuna, sumada a la de la seva filla –la segona del rànquing espanyol de multimilionaris- i a la de qui ocupa el tercer lloc, equival al mateix que posseeixen els 15 milions d’espanyols més pobres.

Excel·lentíssim explotador

Però la fortuna d’Amancio Ortega que equival al salari mitjà de més de 5 milions d’anys d’una treballadora de Zara, no s’ha fet, fonamentalment, amb el suport de la casta política del règim espanyol o les mesures de salvatatge financer de la Unió Europea. Ni tan sols pel fet que Zara s’hagi considerat la marca més valuosa d’Espanya, per sobre de Movistar o Banc Santander.

La seva incommensurable fortuna va sorgir del treball d’homes, dones, nenes i nens esclavitzats en diferents parts del món. No és una metàfora: les denúncies contra Inditex i Zara, reapareixen, any rere any, encara que aquest esclavista de La Corunya hagi estat convertit pel govern espanyol en l’Excel·lentíssim Senyor Amancio Ortega. Condecorat en 2009 amb la Gran Cruz de l’Orde del Mèrit Civil. Una distinció que sol atorgar-se a alts càrrecs del poder de l’Estat, generals de l’Exèrcit o de la Guàrdia Civil i altres persones considerades rellevants pel Ministeri d’Afers exteriors, que han de ser aprovades pel Consell de Ministres. Gran mèrit ha d’haver fet per al capitalisme espanyol l’excel·lentíssim Ortega perquè el govern de Zapatero del PSOE, decidís donar-li una condecoració que no havia rebut cap empresari des de 1953!

Comprant a la justícia i una porció del cel

Quan va ser condecorat pel govern, feia tres anys que Zara havia estat condemnada judicialment per obligar les empleades i empleats a treballar diumenges i festius. Encara que les pitjors denúncies van ocórrer després que ja portés la seva medalla al mèrit. Vegem algunes de les acusacions que han estat públiques:

  •  2012, en una investigació realitzada a l’Índia sobre l’explotació de nenes i adolescents d’entre 14 i 20 anys en empreses tèxtils, Inditex va ser una de les empreses denunciades.
  •  2013, va ser clausurat un taller il·legal a Buenos Aires (Argentina), on nens i adults treballaven fins a 13 hores per a la marca Zara, en condicions insalubres.
  •  2014, va ser obligada a retirar del mercat una samarreta amb un disseny similar al que els nazis obligaven a usar als jueus en els camps de concentració.
  •  2016, una investigació de la BBC sobre fàbriques de Turquia que empren irregularment a refugiats sirians amb salaris de misèria, va descobrir que entre els qui subcontracten aquest treball, també es trobava Inditex. En el mateix any, un informe presentat en el Parlament Europeu va assenyalar a Inditex perevadir impostos per una suma de gairebé 600 milions d’euros.
  •  2017, la marca va ser condemnada per la justícia brasilera per “treball esclau”, qüestió que Ortega va resoldre pagant una multa d’un milió i mig de dòlars.
  •  2018, l’empresa va ser condemnada per la justícia italiana per plagi en el disseny de peces.
  •  2019, Zara va ser condemnada novament per la justícia a Espanya, per discriminació contra les treballadores d’una botiga que tenien reducció de jornada per cura de fills menors d’edat.
    Però, després de superexplotar a nenes, dones i homes en condicions insalubres, jornades extenuants i amb pagues miserables; després d’evadir impostos i eludir a la justícia, l’excel·lentíssim Ortega s’encarrega de fer sucoses donacions a l’Estat per a atendre la sanitat pública o altres necessitats de les masses. I així va comprant voluntats, consciències i, en quotes avançades, la seva pròpia porció del cel, l’espanyol que actualment és el sisè home més ric del planeta i el primer en el rànquing de multimilionaris de l’Estat espanyol.

  • Facebook Twitter