×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Revolucionarias: vides que inspiren, històries que atrapen

L'editorial Lengua de Trapo i Contextos han publicat Revolucionarias, el llibre de Josefina L. Martinez que recorre vida i obra de dones que van ser part d'enormes lluites per l'emancipació.

Clara Mallo

dimecres 12 de desembre de 2018
Facebook Twitter

Foto: portades del llibre "Revolucionarias" en les seves tres versions.

“Cura amb les dones quan se senten fartes de tot el que les envolta i es revolten contra el vell món. Aquest dia naixerà el nou món”. Les paraules són de Louise Michel, poeta i lluitadora a les barricades de la Comuna de París: així comença el llibre que recupera la vida de dotze dones revolucionàries i rebels.

Vides que inspiren

Flora Tristán, Louise Michel, Eleanor Marx, Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Aleksandra Kollontai, Sylvia Pankhurst, Juana Rouco Buela, Mika Echebéhère, Domitila Barrios de Chungara, Azucena Villaflor i Angela Davis. Elles són les dones que ocupen les pàgines d’aquesta nova publicació, totes acompanyades per vibrants il·lustracions a càrrec de dotze il·lustradores. Imatges que transmeten la intensitat de cadascuna d’elles.

Dones combatives que van transformar la seva ràbia en força i lluita. Dones que van ser part de la marea d’enormes moviments socials fins a posar-se al capdavant de les millors experiències de lluita de les explotades i oprimides. Insubmises que van dedicar el seu temps, els seus somnis i la seva vida a lluitar per un sistema social radicalment diferent. Dones que van enfrontar a patrons i burgesos, a Estats repressors, a l’Església, a l’imperialisme i els seus exèrcits.

Els drets conquistats avui pel moviment de dones no s’entenen sense la baralla d’aquelles que ens van antecedir: Louise Michel, que va combatre contra la misèria del poble en les barricades parisenques; Eleanor Marx, que va assumir la tasca de mostrar al món el gran llegat teòric de Marx i organitzar a les treballadores; o Aleksandra Kollontai que va ser partícip d’una revolució que va aconseguir drets històrics per a les dones. El seu llegat avui està més viu que mai: per ser reprès per milions als carrers, als centres de treball i en les llars. Són històries necessàries, històries que ens inspiren.

Revolucionarias aporta també el seu granet de sorra, enmig del ressorgir d’un enorme moviment de dones mitjançant mobilitzacions, vagues i accions solidàries a nivell internacional. Per trobar aquest fil històric que persisteix entre aquelles rebels i milions de dones que avui lluiten per defensar els drets conquistats i pels quals encara estan per aconseguir.

Rescatar l’experiència d’aquelles que com Domitilda Barrios de Chungara s’organitzava amb les dones mineres quan l’exèrcit bolivià reprimia als treballadors; la de Azucena Villaflor enfrontant a l’Església i a la dictadura Argentina; la de Sylvia Pankhurst quan es va instal·lar al costat d’altres sufragistes socialistes al barri East End de Londres per organitzar a les obreres, o l’experiència de Rosa Luxemburg qui va lluitar per les idees socialistes i revolucionàries enfront de les tendències reformistes de la socialdemocracia. La vida d’aquestes dones no són vides freqüents. Són vides que inspiren, històries que atrapen.

Històries que atrapen

A les barricades de la Comuna de París, a les manifestacions massives pel dret al vot i les vagues per imposar les 8 hores, a la Revolució Alemanya, a la Revolució russa, a la Guerra Civil espanyola, lluitant contra dictadures... en tots aquests escenaris és possible trobar a les protagonistes de Revolucionarias. Un còctel d’esdeveniments històrics que sumat a les biografies personals, les idees i les passions d’aquestes dones dóna com resultat una sèrie d’històries fantàstiques. Però res és ficció, tot va ser real. Són heroïnes de carn i os que no solament van desafiar l’ordre establert, sinó que en aquest camí també van revolucionar les seves vides.

Impressionant conèixer la vida d’aquelles que com Kollontai o Rouco Buela van qüestionar l’asfixiant moral burgesa pel que fa a l’amor i les relacions humanes amb propostes avançades i disruptives. També ens emocionem en penetrar en la vida d’Eleanor Marx, imaginant a aquesta nena jugant al voltant de Marx mentre escrivia El capital i com va afrontar després la tasca d’ordenar i publicar els seus escrits. Molta passió trobem en la vida de Rosa Luxemburg, i també en la de la seva amiga Clara Zetkin qui, exiliada, sola i amb dos fills, va assumir la tasca d’organitzar a les dones treballadores en una Europa estripada per la guerra. També està entre elles la rebel Angela Davis, que va plantar cara en la clandestinitat a un sistema que la perseguia per ser dona lluitadora, negra i marxista durant els anys 70 del segle XX.

Revolucionarias ens contagia tota la força d’aquestes dones i ens proposa prendre el testimoni del seu llegat per fer-lo nostre. Una invitació per passar de la lectura a l’acció.


Facebook Twitter

Clara Mallo

Nació en Zaragoza en 1989. Historiadora del Arte y Máster en Cultura Contemporánea: Literatura, Instituciones Artísticas y Comunicación Cultural por la Universidad Complutense de Madrid. Escribe sobre cultura y sociedad en Izquierda Diario.

Madrid | @ClaraMallo

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea