×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Primer xoc important entre ERC i JxCat en la seva tornada a l’autonomisme

El ple del Parlament previst per avui a les 10.00 del matí s'ha cancel·lat a causa de les discrepàncies entre JxCat i ERC respecte a la suspensió de l'acta de parlamentari de Puigdemont.

Ivan Vela

dijous 19 de juliol de 2018
Facebook Twitter

Amb Puigdemont al "contenidor de la història" o amb Puigdemont com a bandera en el camí de tornada a l’autonomisme? Aquesta pregunta és la que ha suscitat el primer xoc de important entre les forces sobiranistes d’ERC i JxCat.

La sentència del jutge Llarena de la setmana passada que deixava en suspensió l’acta dels parlamentaris acusats per rebel·lió, entre ells el mateix Puigdemont i els presos polítics, ha acabat provocant el primer desacord entre ERC i JxCat.

En un primer moment i després de conèixer la sentència, ambdues formacions van optar per avançar en una resposta comuna, prèvia anàlisi per part dels lletrats del Parlament de la sentència de Llarena.

Doncs bé, després de la resposta donada pels lletrats al president del Parlament, Roger Torrent, ha arribat la tempesta i no la calma. L’estudi presentat pels lletrats, a petició del PSC, estableix la possibilitat d’acollir-se a la possibilitat que llisca la sentència de Llarena.

I és que si bé Llarena va sentenciar la suspensió de l’acta de parlamentaris per als encausats, per no alterar l’aritmètica parlamentària va plantejar la possibilitat que altres membres de la llista electoral ocupessin el seu càrrec. Aquesta mesura, no contemplada en la regulació del Parlament, ha estat presa de base per a la decisió final dels lletrats.

I és que si bé no permetran l’entrada de nous parlamentaris que ocupin els llocs dels parlamentaris suspesos, sí que permetran que un parlamentari del mateix grup assumeixi de forma temporal l’acta dels processaments. D’aquesta manera no s’alteraria l’aritmètica parlamentària, alguna cosa innegociable per a les forces sobiranistes, i es guanya temps per a la modificació del reglament del Parlament per fer front a aquesta nova situació.

Eusebio Campdepedrós, secretari primer de JxCat ha votat abstenció, mentre que Josep Costa ha votat en contra (per evitar la suspensió de Puigdemont). No obstant això segons fonts parlamentàries Campdepedrós ha votat en primera instància en "afirmatiu", vot que finalment ha canviat després de veure un whatsapp que li ha mostrat Costa.

Amb aquest escenari es va reunir el matí del dimecres la Taula del Parlament, sorra on ERC i JxCat van escenificar les seves discrepàncies. JxCat segueix onejant la bandera de Puigdemont, com a record de les "jornades d’octubre", i per això manté que en el cas de Puigdemont (res diu de la resta), no s’ha d’acceptar la decisió de suspensió.

Per la seva banda, i com a mostra pública del cansament de la diferència de tracte, ERC ha explicat davant els mitjans que cap parlamentari és diferent, i que la mesura ha de ser acatada per tots. Sergi Sabriá, president del grup d’ERC, ha assegurat que "s’ha trencat la confiança" i que esperen que aquestes diferències "no aconsegueixin l’Executiu".

I és que la formació republicana, que té al seu líder a la presó, prefereix deixar la figura de Puigdemont en l’oblit a què això permeti iniciar un nou relat de tornada a l’autonomisme allunyat d’aquelles jornades.

Després de la suspensió del ple, l’encreuament d’acusacions. Els neoconvergents, han acusat Roger Torrent de suspendre el ple, alinear-se amb el PSC i trencar un acord "al més alt nivell" entre les formacions sobiranistes, cosa que el mateix Sergi Sabriá ha sortit a desmentir davant els mitjans de forma clara assegurant que JxCat ha comparegut davant els mitjans "per mentir".

Sense cap dubte el primer cisma en la direcció independentista en el seu trànsit al soberanisme encara de conseqüències impredictibles. Noves disputes limitades al terreny institucional que busquen, no ja enfrontar d’alguna manera la repressió de la Judicatura, sinó més aviat de veure com encaixar-la amb la menor resistència possible.

I tot en el marc en què una baralla seriosa i a l’altura de les circumstàncies, que passi per la tornada a la mobilització, ha estat completament oblidada des de fa mesos. La sort dels presos polítics i els centenars d’activistes i lluitadors encausats pel procés pinta més aviat negra.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea