×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Més de 1.200 casos de coronavirus a l’Estat Espanyol. Madrid i Vitòria tanquen escoles

Els casos de coronavirus han augmentat en els últims dies en l'Estat Espanyol, gairebé la meitat d'ells a Vitòria i Madrid, on recentment han tancat els centres educatius a milió i mig d'estudiants i les residències de la tercera edat. La borsa ha patit el major enfonsament des de 2016.

EsquerraDiari.cat

dimarts 10 de març de 2020
Facebook Twitter

L’Executiu Regional de Madrid, on es donen gairebé 600 dels 1200 casos registrats fins al moment, ha decidit tancar col·legis, universitats, residències de la tercera edat i restringir l’entrada a centres de dia com a reacció al coronavirus. D’altra banda, també a Vitòria -capital del País Basc i amb 255.000 habitants- tancaran tots els centres educatius per a prevenir l’expansió del coronavirus.

Aquestes mesures s’aplicarien inicialment de l’11 al 30 de març i estan destinades a la població que no es troba associada al treball. Aquestes mesures repercutiran no obstant això en qui cuidarà els nens, nenes i persones grans i/o dependents per a la resta de les famílies, que continuen havent d’anar al treball sense contemplar qüestions de seguretat.

Decreten el tancament dels centres educatius a Madrid i Vitoria pel Coronavirus

De moment, de 1200 persones mortes, 28 d’aquestes superen la mitjana d’edat dels 85 anys. A països més afectats, com Itàlia, s’ha posat en quarantena a tota la població, 60 milions de persones i han esclatat motins en més de 30 presons davant la precària situació sanitària.

Itàlia posa en quarantena a tot el païs i esclaten motins a les presons

La Borsa espanyola es va desplomar aquest dilluns gairebé el 8%, la cinquena major caiguda de la seva història recent, contagiada de l’enfonsament dels mercats internacionals de finances i de matèries primeres i el temor a una recessió global pel coronavirus.

Al tancament d’avui, l’índex de referència del mercat nacional, l’IBEX 35, va registrar la seva major baixada des del referèndum del Brexit al juny de 2016 (aquest dia va perdre el 12,35%) amb una reculada de 666,9 punts, el 7,96%, fins a 7.708,7 punts. L’IBEX 35, que va quedar al nivell de juny de 2016, acumula en el que va d’any una depreciació acumulada del 19,27%.

Cauen les borses del món pel coronavirus i el derrombament del preu del petroli

Aquesta caiguda de la borsa espanyola va estar acompanyada d’enfonsaments similars als altres mercats internacionals, així com de la baixada de les rendibilitats del deute alemany (menys 0,845%) i estatunidenc (0,52%) a mínims històrics pel temor dels inversors a l’empitjorament de l’economia global.

Així, Londres va caure un 7,7%, París un 8,39, Frankfurt un 6,79 i Tòquio un 5,07%, mentre que a Nova York el mercat de Wall Street va suspendre les operacions durant quinze minuts per la caiguda del 7% de l’índex S&P, mentre que el Dow Jones queia més del 6% a aquesta hora.

Es redueix la contaminació a la Xina, l’altra cara del coronavirus?

Les caigudes van estar aguditzades per l’enfonsament del preu internacional del cru (més d’un 20% en els preus del Brent i el Texas) a causa del rebuig de l’Aràbia Saudita al pla de l’OPEP per a retallar la producció mundial. Això va causar una caiguda especialment forta de les petrolieres als mercats financers, que es van afegir als temors a una recessió internacional per culpa de l’extensió del coronavirus, segons van explicar analistes.

El preu del barril de cru va caure 30% en una jornada, el major enfonsament des de 1991 en la Guerra del Golf. Què explica la caiguda?

Serà el coronavirus el disparador d’una nova recessió global?

Aquest enfonsament es va convertir en el nou disparador de la caiguda de les borses, que va començar la setmana passada davant la comprovació que l’impacte econòmic del coronavirus podria empènyer a una reducció a la meitat del creixement mundial, i això si es dóna en un escenari “optimista” que es conté l’expansió del mateix a mitjans d’any. Sinó la caiguda podria ser molt major. Wall Street va caure aquest matí més de 7% i va suspendre operacions, el mateix que va ocórrer en la bossa de Sant Pau quan el derrombament arribava a 10%. Totes les monedes dels països “emergents” van ser arrossegades pel pànic financer mundial.

Que una epidèmia actuï, d’una manera monstruosa, com a “reguladora” de la crisi ambiental generada pel sistema capitalista, dóna compte de l’absoluta irracionalitat del sistema en què vivim.

Coronavirus, deute i recessió


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea