×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

“Massa poc, massa tard”: els anuncis de Macron no calmen el reclam dels armilles grogues

Les respostes a les mesures anunciades per Macron, que resulten mentideres i insuficients, no han trigat a arribar. “Massa poc” van respondre els “armilles grogues” i mantenen les protestes.

Diego Sacchi

dimecres 12 de desembre de 2018
Facebook Twitter

La nit del dilluns el president Emmanuel Macron es va dirigir als francesos. Amb la crisi oberta per les enormes protestes que sacsegen el seu govern, el mandatari va donar un discurs de tretze minuts en el qual va anunciar que pujarà en cent euros el salari mínim, que baixarà impostos als pensionistes que guanyin menys de dos mil euros per mes i als treballadors, entre altres mesures.

Et pot interessar: Acorralat per les armilles grogues, Macron va anunciar concessions mínimes

El discurs intentava d’apagar el foc que es va prendre amb el moviment dels "armilles grogues" decretant un "estat d’emergència econòmic i social", reconeixent la crisi en la qual està submergit l’Estat francès i, pel contingut de les mesures anunciades, que la protesta que porten més de quatre setmanes van més enllà de l’augment al combustible i expressen la brega per la precarització de la vida que sofreixen milions de francesos.

Després que un gegantesc operatiu policial, acompanyat per una campanya buscant imposar por, no es va aconseguir impedir una nova mobilització massiva dels “armilles grogues” al costat d’estudiants i sectors de treballadors el dissabte 8, Macron a intentat desactivar les protestes amb algunes concessions més.

L’anunci més ressonant ha sigut el del suposat augment de 100 euros sobre el salari mínim, una sort de subsidi estatal avançat d’una promesa que Macron ja tenia en carpeta i que absorbeix augments que ja estaven pactats durant 2019. El president va aclarir que aquest augment no implicarà cost algun per als ocupadors sinó que serà subsidiat amb els impostos que paguen els propis treballadors. A més va demanar als empresaris "que puguin" que atorguin als seus empleats un bo de finalització d’any que també quedarà exonerat d’impostos, encara que el “que puguin” deixa clar que no hi ha obligació per a les patronals de fer-ho.

Un altre anunci va ser dirigit als jubilats que guanyin menys de 2.000 euros mensuals que veuran anul·lada la pujada de la Contribució Social Generalitzada (CSG), un benefici que en realitat quedarà pràcticament absorbit per la inflació.

Concessions que no aconsegueixen calmar la brega

Els anuncis no van ser suficients per aconseguir la comesa del president. “Massa poc, massa tard” va reaccionar Eric Drouet, un dels referents dels armilles grogues, després d’escoltar al president.

"Va ignorar la majoria de les reivindicacions" presentades per la delegació del moviment que es va reunir el divendres passat amb representants del govern, va dir Benjamin Cauchy, un altre portaveu dels armilles grogues, en aquest cas del sector més moderat.

Fins i tot el dirigent de la CGT francesa, Philippe Martinez, va criticar els anuncis en dir que Macron "no va comprendre res i tampoc vol comprendre la còlera que s’expressa massivament des de fa tres setmanes al país" i va considerar “insignificants” les mesures anunciades. La declaració de Martinez va cridar l’atenció ja que el dirigent sindical va participar al costat d’empresaris i membres del parlament, d’una reunió el dilluns al matí organitzada pel govern per intentar reprendre les regnes de la situació de crisi social i política que va desbordar tot el poder estatal. El paper de les direccions sindicals ha estat fonamental per al govern: no han convocat a un aturada, ni han fet que els sindicats convergeixin amb el reclam dels armilles grogues.

Diversos dirigents del sector empresari van aparèixer en televisió per recolzar, encara que moderadament, els anuncis del cap d’Estat.

Les primeres enquestes mostren que es manté el suport a les protestes

Els primers sondejos realitzats després del discurs presidencial donen evidència que continua el suport a les protestes dels armilles grogues.

Segons l’enquesta del grup Opinion Way, per al portal de notícies LCI, el suport segueix sent majoritari, amb un 66% enfront del 34%. Un altre sondeig, en aquest cas realitzat per Odoxa per al diari Le Figaro revela que el cap de l’Estat no va seduir a sis de cada deu ciutadans i el 54 % de francesos considera que les protestes han de continuar.

Mentre els mitjans francesos intenten destacar que algunes de les mesures anunciades van ser ben rebudes pels enquestats, en una cerca per mostrar el resultat benèfic del discurs presidencial, els sondejos més positius segueixen mostrant que un 59 % de francesos destaca que Macron no va ser "convincent".

La cinquena jornada de protestes en l’horitzó

Les reaccions a les concessions fetes per Macron mostren que la solució a la crisi, oberta per les protestes dels armilles grogues, encara no està propera.

El president francès intenta dividir, acabar o llevar-li força al moviment de protestes, mentre busca mantenir a flotació el seu pla neoliberal i no retrocedir en les reformes que ha imposat. De fet no va esmentar canvis en la derogació que va implementar sobre l’impost a la fortuna (ISF), mantenint aquest benefici als rics.

Els referents dels “armilles grogues” mantenen la convocatòria a una nova jornada de protesta per dissabte que ve. El divendres 14 de desembre hi haurà una jornada de lluita convocada per la CGT. Que aquesta jornada no s’hagi transformat en una vaga contra Macron per expressar la ira contra el govern, és responsabilitat de la direcció sindical que segueix evitant la confluència de les protestes, quelcom que acorralaria encara més al govern.

Aquest dimarts, milers d’estudiants es mobilitzaven a les principals ciutats del país contra les mesures que busca imposar Macron per restringir l’accés a la universitat. Una mostra que les protestes ¡ha reavivat les manifestacions de sectors que ja havien enfrontat al govern.

Macron va demostrar, amb la seva negativa a tocar la ISF, que la “línia vermella”, que el govern no passarà, és afectar els guanys dels empresaris. El moviment dels armilles grogues, que va sorgir com una protesta contra la pujada d’impostos als combustibles, va obrir una lluita més profunda contra les desigualtats que afecten cada dia més als treballadors i treballadores francesos.


Facebook Twitter

Diego Sacchi

Nacido en Buenos Aires en 1977, militante del Partido de Trabajadores Socialistas desde 1994. Periodista, editor en la sección Internacional de La Izquierda Diario y columnista de temas internacionales en el programa de radio El Círculo Rojo.

Segueix-lo a Twitter

@sac_diego

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea