×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La vaga a França ha unit als carrers a armilles grogues, sindicats i estudiants

El govern de Macron va posar en pràctica fins al final, aquesta vegada contra una acció sindical, l'estratègia repressiva amb la qual ve enfrontant les mobilitzacions d'armilles grogues i estudiants.

Diego Sacchi

dimecres 6 de febrer de 2019
Facebook Twitter

EFE/ Guillaume Horcajuelo

Centenars de milers de manifestants, uns 300.000 segons la CGT francesa, van sortir als carrers en una jornada de vaga que va confluir amb les armilles grogues, molts d’ells treballadors, i estudiants.

La vaga general convocada pels principals sindicats francesos es va fer sentir des de les primeres hores d’aquest dimarts amb piquets en llocs de treball, bloquejos en universitats i aturades en sectors del transport.

La vaga nacional de vint-i-quatre hores i les manifestacions són la primera mesura dirigida per les direccions dels sindicats per a enfrontar al govern de Macron, i arriben després que les armilles grogues mantinguessin les mobilitzacions per dotze dissabtes consecutius.

Et pot interessar: Acto XII de los chalecos amarillos contra la represión policial

Segons els dirigents de la CGT francesa, aquest és el primer "dimarts de l’emergència social" i proposen reiterar la mesura cada setmana com a resposta al “gran debat nacional” organitzat pel president Macron. La direcció d’aquesta central sindical assegura que comparteixen els reclams de les "armilles grogues", com l’augment del salari mínim, la reforma fiscal, la recuperació de l’impost de solidaritat sobre la riquesa (ISF), el desenvolupament dels serveis públics i el rebuig a la repressió policial contra les manifestacions.

La veritat és que la crida de les direccions sindicals a la "convergència de lluites" amb les "armilles grogues" no ha passat, fins al moment, de les paraules. Mentre sindicats regionals, activistes sindicals, organitzacions d’estudiants i sectors de les armilles grogues, incloses algunes figures destacades com Eric Drouet, s’han manifestat i han cridat a unificar les lluites, les direccions dels sindicats només han convocat mesures aïllades.

En diverses regions de França ja va haver-hi experiències comunes de les "armilles grogues" i les "armilles vermelles" (com s’anomena als treballadors pel color de les armilles que porta la sigla de la seva organització sindical).

Aquest dimarts manifestacions, vagues i bloquejos organitzats en comú per les armilles grogues i vermelles es van veure en tot el país. Molt il·lustrativa d’aquesta unitat estratègica és l’experiència de Châteauroux, a l’Indre. Un fullet distribuït per la CGT el dia anterior a la protesta deia: "Tots junts en vaga i en protesta: El dissabte, 2 de febrer de 2019 armilles vermelles i armilles grogues a les 14 hores en el correu Saint-Gildas a Châteauroux. Dimarts 5 de febrer de 2019, UD CGT Indre convoca a la vaga i manifestació a les 10 hores lloc de la República en Châteauroux”. El punt de convergència entre tots dos sectors era el reclam dels treballadors més pobres i més precaritzats.

Un dimarts de bloquejos i manifestacions

Des de les primeres hores d’aquest dimarts es van començar a veure els primers senyals de la jornada de lluita. En el mercat internacional de Rungis, a la regió de París centenars d’"armilles grogues" i manifestants amb banderes de la CGT van bloquejar els ingressos a aquest.

Més de 160 manifestacions, bloquejos i accions s’han organitzat a tota França. A París i les principals ciutats s’han realitzat manifestacions, mentre els ferroviaris van paralitzar el servei de trens fins a les primeres hores del dimecres

La vaga també es va fer sentir en universitats i altres establiments educatius. EL sindicat SUD va cridar al personal "des del jardí d’infants a la universitat" per a participar en la vaga general contra les mesures del govern que afecten el sector i en suport a les demandes de les armilles grogues. La Federació Sindical Unitària (FSU), la principal federació d’educació, també va ser part d’aquest dia de mobilització interprofessional.

Diverses organitzacions d’estudiants es van unir a la protesta per a reclamar contra la reforma de l’escola secundària, que "reforça més que mai les desigualtats escolars i contra l’augment de les taxes de matrícula per als estudiants estrangers". Diverses universitats en tot el país van començar el dia bloquejades per a garantir l’atur, incloent l’emblemàtica universitat de la Suborna, a París.

El govern de Macron ho ha apostat tot a militaritzar i criminalitzar les protestes com a resposta al creixent descontent amb les seves mesures econòmiques. A la seva ordre, aquest mateix dimarts l’Assemblea Nacional francesa va aprovar una llei antiprotestes que li permetrà aprofundir les mesures autoritàries del govern.

Et pot interessar: El Parlamento francés aprueba una ley antiprotestas a pedido de Macron

La jornada de vaga d’aquest dimarts va mostrar la possibilitat de donar una resposta contundent, amb manifestacions, vagues i bloquejos, i va assenyalar el millor camí per a guanyar.

Per a aconseguir que la convergència entre les armilles grogues i les armilles vermelles es converteixi en una força capaç de derrotar al govern, el primer escull a superar és l’acció de les direccions dels sindicats que imposen límits, primer deixant passar setmanes sense convocar mesures de lluita i ara limitant la vaga sense donar-li continuïtat.

Les experiències d’autoorganització i coordinació democràtica per part de la base, les decisions de les assemblees que reuneixen armilles grogues i treballadors en vaga, l’ampliació de les lluites, l’organització dels sindicats de vaga comencen a mostrar la possibilitat de desenvolupar la potència del moviment de protesta. En la possibilitat de desenvolupament i extensió d’aquestes experiència es troba la força per a imposar-li una derrota definitiva a Macron.


Facebook Twitter

Diego Sacchi

Nacido en Buenos Aires en 1977, militante del Partido de Trabajadores Socialistas desde 1994. Periodista, editor en la sección Internacional de La Izquierda Diario y columnista de temas internacionales en el programa de radio El Círculo Rojo.

Segueix-lo a Twitter

@sac_diego

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna