×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La llei educativa de Celaá, elitista i privada (igual que Zapatero)

La nova llei educativa del govern de PSOE-UP, és una volta a la LOE aprovada per Zapatero en 2006 amb alguns petits matisos, és a dir, més del mateix. Una educació elitista, privatitzada, amb forta presència de l'Església Catòlica, destinada a expulsar de la mateixa a l'alumnat amb menys recursos.

Jorge Calderón

dijous 25 de juny de 2020
Facebook Twitter

Després d’un primer intent, fa un any, que es va veure frustrat per la convocatòria de les eleccions de generals del 28 d’abril, el govern va aprovar el mes de març passat la seva nova llei educativa que substituirà a la Llei orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) aprovada per Rajoy en 2013. L’anomenada Llei orgànica de modificació de la LOE (LOMLOE), va passar la setmana passada el seu primer gran tràmit parlamentària en ser rebutjades les esmenes a la totalitat presentades per PP, Cs i VOX.

Treure la LOMCE per a posar la LOE: res nou sota el sol

Com dèiem al principi, aquesta nova llei, l’única cosa que fa és treure els aspectes mes durs i criticats de la llei del PP i tornar a posar l’anterior llei educativa socialista amb alguns petits matisos.

Aquesta LOMLOE malgrat els seus grandiloqüents objectius (modernitzar el sistema educatiu, recuperar l’equitat i la capacitat inclusiva del sistema, millorar els resultats i augmentar l’èxit escolar i estabilitzar el sistema educatiu com a pilar bàsic de les polítiques de coneixement), no ofereix res nou, al ja vist en els anteriors governs socialistes.

La reforma suprimeix els anomenats itineraris en tercer i quart de l’ESO i elimina les polèmiques revalides, que en l’actualitat estan suspeses, També inclou Ètica com a assignatura obligatòria, sota el nom d’Educació en Valors Cívics i Ètics i gana peso l’assignatura de Filosofia, amb assignatures obligatòries en tots dos cursos de Batxillerat. Quant a la Religió ja no serà matèria d’oferta obligatòria en 1r i 2n de Batxillerat. De fet, les qualificacions que obtinguin els alumnes que cursin l’assignatura catòlica no seran computables per a obtenir la nota mitjana d’accés a la universitat. A més i s’introdueix en Primària i Secundària Educació en Valors Cívics i Ètics.

En Batxillerat es contempla la possibilitat que l’alumnat el pugui fer en tres anys, en lloc dels dos actuals, així com poder obtenir el titulo del mateix amb una assignatura suspesa, la qual cosa es denomina “per compensació”. Totes dues situacions serien excepcionals basades en un informe del centre.

Per a reduir el fracàs escolar i l’alt índex de repetició de curs existent actualment, en Primària, només es podrà repetir al final de cada etapa (en els cursos paris, 2n, 4t i 6è), com ocorria anteriorment a l’aprovació de la LOMCE. En Secundària, es contempla que els i les estudiants puguin superar el curs de manera excepcional, amb dues o mes matèries suspeses, si els responsables del centre consideren que aquests suspensos no impediran a l’alumne continuar els estudis amb normalitat.

Per ultimo quant a l’educació concertada, és on es veu mes clarament, com aquesta reforma educativa, no toca en absolut, el control i influència que continua tenint l’església catòlica sobre el sistema educatiu espanyol. Com molt bé critica El diari. és: “El sistema de concerts també tindrà alguns canvis. Però seran en qüestions menors, Celaá ni es qüestiona l’existència de la xarxa i Podemos sembla haver renunciat a aquesta batalla”. Aquest govern “progressista” en cap moment es planteja acabar amb l’educació privada i parla sense embuts d’una sola xarxa de centres educatius (públics i privats) on distribuir a l’alumnat. Ni tan sols estableix, una de les principals promeses electorals d’Unidas Podemos , i que fins i tot estava en l’acord de govern de tots dos partits, com és la de retirar el concert als centres que segreguen als seus alumnes per sexe. Només estableix que no es van aprovar nous concerts amb aquests centres, però en cap moment parlar d’eliminar els ja existents.

Per una educació pública, gratuïta, laica, democràtica i de qualitat al servei de la classe treballadora

Com ja denunciàvem en un articulo anterior, no podíem esperar cap canvi substancial en matèria educativa d’aquest nou govern "progressista".

Els canvis que planteja la nova llei, en la pràctica diària només suposen petits pegats a la greu deterioració, que any rere any, més sofreix l’ensenyament públic en benefici de la concertada o privada. La solució a això no pot passar, evidentment, per canviar la LOMCE per la LOE. Totes dues lleis, igual que altres reformes educatives aprovades tant pel PP com pel PSOE, com el Pla Bolonya o la Llei d’FP, tenen un únic objectiu.

La política d’aquest govern està basada en la defensa d’un model d’educació elitista, privatitzador, excloent i lloc al servei de la patronal. El mateix model que porta anys defensant el PSOE i que ara també defensa Unides Podemos.

Per això, ara és més necessari que mai que tota la comunitat educativa (alumnat, docents, treballadors no docents i famílies), ens unim per a tornar a sortir als carrers, com vam fer contra les reformes educatives del PP. En conte s’ incie el pròxim curs escolar al setembre, hem de començar en tots els centres d’estudi a aixecar assemblees de base que s’organitzen i així poder derrocar el “mur” sindical i polític que impedeix que la mobilització torni als carrers. Assemblees que discuteixin un programa basat en l’eliminació de la prova d’accés en la universitat i lluiti per un accés lliure a aquesta, sense cap trava acadèmica o econòmica. Que també advoqui per una educació laica, sense cap religió en la mateixa i totalment pública. Per una FP en la qual els estudiants no siguin esclaus, amb pràctiques sense cobrar, de les empreses privades.

Nosaltres qüestionem l’actual sistema educatiu al servei de continuar reproduint la societat capitalista. La nostra baralla va molt més allà de posar “pegats” a l’actual sistema educatiu com proposa el nou govern. Apostem per trencar i canviar radicalment l’actual model. El mateix està basat, des d’infantil fins als estudis superiors, a perpetuar el model d’explotació capitalista. Ens eduquen a ser competitius, respectar l’autoritat, a no pensar ni criticar al poder, en definitiva, a ser “bons treballadors i treballadores” que no protestem i ens dediquem a treballar. Això és el que volem derrocar per a implantar un sistema educatiu i una societat que trenqui amb aquestes cadenes d’explotació i estigui lloc al servei de les necessitats de la classe treballadora i els sectors populars.


Facebook Twitter

Jorge Calderón

Historiador y Profesor de Secundaria, Zaragoza

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea