×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’ONU denuncia 20.000 refugiats desapareguts a Etiòpia

La guerra llançada pel govern central etíop contra l'estat de Tigray ha provocat milers de desplaçats i desenes de milers de morts durant els combats. Des de llavors dos camps de refugiats han sigut destruïts.

EsquerraDiari.cat

dimecres 3 de febrer de 2021
Facebook Twitter

Fins a 20.000 refugiats estan desapareguts després que dos campaments a la regió de Tigray, devastada per la guerra a Etiòpia, fossin destruïts, diu Nacions Unides.

Els refugiats, la majoria dels quals són de la veïna Eritrea, van fugir dels refugis de Hitsats i Shimelba que van ser destruïts en els combats que van esclatar en Tigray al novembre.

Al gener, imatges de satèl·lit van mostrar la destrucció dels dos camps de refugiats que alberguen a milers d’eritreus a la regió.

Unes 3.000 persones van arribar a un altre campament a Mai-Aini, al qual les Nacions Unides tenen accés, segons Filippo Grandi, Alt Comissionat de l’ONU per als Refugiats.

Molts refugiats “van quedar atrapats en foc creuat, segrestats i obligats a tornar a Eritrea sota coacció per les forces eritrees”, va dir Grandi, citant el testimoni que se li va presentar en una visita al campament mentre realitzava un viatge de quatre dies per a reunir-se amb funcionaris a Etiòpia.

Les tropes federals etíops van entrar en Tigray en resposta a un presumpte atac el 4 de novembre i van enderrocar a l’històric partit governant d’aquest estat i opositors al primer ministre Abiy Ahmed des que va assumir el poder a l’abril de 2018.

Encara que el govern va anunciar la victòria el 28 de novembre, el líder de la regió va prometre continuar amb el conflicte.

Des que van començar els enfrontaments, milers de persones han mort i centenars de milers s’han vist obligats a abandonar les seves llars. Hi ha escassetat d’aliments, aigua i medicines a la regió de més de cinc milions de persones.

Els treballadors humanitaris i alguns funcionaris de Tigray han advertit sobre un desastre humanitari marcat per una fam generalitzada. La informació és confusa o difícil de verificar, ja que el govern ha aïllat en gran manera a Tigray dels mitjans i dels treballadors humanitaris estrangers. Les telecomunicacions en moltes àrees no funcionen.

Segons l’informe de l’ONU, s’estima que 100.000 persones estan desplaçades a Tigray i unes 60.000 persones s’han refugiat a Sudan.

Alguns països han demanat una recerca sobre els informes de saquejos, violència sexual i agressions en els camps de refugiats, ja que els experts adverteixen que la finestra d’oportunitat per a reunir proves s’està tancant ràpidament.

Més de 52.000 civils han mort en el conflicte armat que sacseja des del novembre passat la regió de Tigray, en el nord d’Etiòpia, a la frontera amb Sudan i Eritrea, van assegurar tres partits opositors tigriñas.

"Des del començament d’aquesta guerra fatídica, més de 52.000 civils innocents, inclosos nens, dones, joves, ancians i pares religiosos, han estat massacrats de manera indiscriminada", van afirmar en una declaració conjunta el Partit de la Independència de Tigray, el Congrés nacional del Gran Tigray i Salsay Weyane Tigray.

Els signants no especifiquen la font d’aquesta dada, atès que el Govern etíop tampoc ha divulgat xifres oficials de civils morts en la contesa a la regió, on les comunicacions no han tornat completament a la normalitat i continua sent difícil verificar la informació de les dues parts en conflicte.

Segons els tres partits, "més de tres milions de persones han deixat les seves cases i s’han convertit en desplaçats interns al Tigray, mentre que altres 150.000 han migrat a altres parts d’Etiòpia" i "desenes de milers" han fugit al veí Sudan.

La guerra va esclatar el passat 4 de novembre després que el Govern central ordenés una ofensiva militar contra el Front Popular d’Alliberament de Tigray (FPLT) -partit que llavors governava la regió-, en represàlia per un atac de forces tigriñas a una base de l’Exèrcit etíop en aquest territori. No obstant això, de fons es tracta d’una disputa de poder i control dels recursos de l’estat. Les antigues disputes inter-ètniques estimulades pel govern de Abiy amenacen amb una guerra civil en altres regions d’Etiòpia portant el patiment a milers de persones.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna