×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Famolencs per la quarantena: èxode de centenars de milers de treballadors migrants a l’Índia

Centenars de milers de treballadors migrants han començat el llarg viatge a peu per a tornar a la casa seva. La quarantena més gran del món els ha deixat sense llar i sense treball. Més d'una dotzena de persones han mort en una de les migracions més grans de la història de l'Índia.

Salvador Soler

dimarts 31 de març de 2020
Facebook Twitter

La crisi sanitària pel coronavirus ha despertat les pitjors barbaritats del capitalisme en diferents nivells. El Govern del primer ministre nacionalista hindú Narendra Modi no vol quedar-se per darrere, dictant la quarantena més gran del món als 1.300 milions d’indis. El país aconsegueix alts nivells d’amuntegament, pobresa i les pitjors condicions sanitàries, amb 500 milions de persones sense assegurança mèdica i un sistema de salut deficient.

A l’Índia migren almenys 45 milions de persones per any des del camp a les ciutats a treballar. L’enorme majoria es dedica a treballs precaris i informals. La construcció absorbeix una gran quantitat, i molts viuen en les obres. Amb la quarantena, el tancament sobtat milers d’empreses ha canviat les vides de milions de treballadors migrants a les ciutats índies.

Les empreses van tancar les seves portes deixant als treballadors sense ocupació, sense llar, sense menjar i sense diners. Després d’aquest abandó, els treballadors migrants van començar una odissea caminant centenars de kilòmetres cap a les seves cases. En els passos fronterers -com entre Dehli i Ulan Pradesh – la policia els esperava amb gasos lacrimògens i bastons.

El Govern de Modi a penes va proposar algunes mesures mínimes per a pal·liar la quarantena. Respecte als migrants, no va tenir cap pla que contempli aquesta situació de precarietat extrema per a contenir als migrants en condicions òptimes a les ciutats, o per a tornar-los a les seves províncies amb l’atenció mèdica adequada. Per contra, els hi va banyar literalment amb desinfectant tal com bèsties.

A l’Índia hi ha una quantitat enorme de població sense llar, una de les més grans del món, la majoria no coneix la informació sobre el coronavirus fins que la policia els reprimeix per a sortir dels carrers, mentre lluiten per sobreviure a la fam.

Les cuines de sopa a Delhi, la capital, s’han vist desbordades. Els refugis i menjadors populars estan aclaparats. Les institucions religioses, que normalment alimenten a les persones sense llar, estan tancades; i els treballadors humanitaris d’ONGs adverteixen que la situació pot empitjorar en violència si les persones continuen sense menjar.

Milions viuen en barris marginals, on fins a 8 persones estan amuntegades en un mateixa habitació, la qual cosa torna tòxic a l’aire. Per això és que en llocs abarrotats i empobrits com l’Índia, s’esperen que les mesures puguin provocar protestes socials.

Els treballadors migrants han estat protestant per la situació a la qual els arrossega la quarantena total a l’Índia. El dissabte, milers de persones van sortir als carrers a l’estat meridional de Kerala, dient que no havien menjat en dies. A pesar que la Policia els va instar a la dispersió pel virus, van ignorar les ordres. Només un dels 36 governs estatals i territorials de l’Índia, Uttar Pradesh, havia fet arranjaments per a portar als migrants a les seves llars amb 1.000 autobusos que no eren suficients, ja que la majoria es va quedar fora. Mentrestant, el Govern va tornar a reiterar el diumenge la prohibició de viatges interestatals, ordenant als migrants que es quedin on estan.

El dijous passat, Modi va anunciar un paquet d’ajuda de 22.5 mil milions de dòlars per als milions que van quedar aturats per la quarantena. No obstant això, no és clar quant ajudarà això als migrants, i a uns altres en l’enorme força de treball extraoficial de l’Índia. S’estima que el 80% dels 470 milions de treballadors de l’Índia treballi en condicions precàries i sense registrar, per la qual cosa probablement tenen grans problemes per a accedir als paquets d’ajuda que inclou diners en efectiu i aliments. Les dades laborals nacionals, ometen a molts treballadors migrants, ja que la majoria no té domicili, o molts estan exclosos de la ciutadania com la població musulmana que ve protestant des de fa mesos. Fins i tot, malgrat la quarantena local, aquest 18 de març una mobilització de dones va sortir als carrers contra la nova Llei de Ciutadania.

No sols a l’Índia els efectes de les mesures draconianes, com les de Modi, colpegen a les poblacions més vulnerables. Tailàndia, la indústria tèxtil del qual depèn directament de l’economia de la Xina, ha deixat automàticament a centenars de milers de treballadors migrants de Myanmar – un dels països més pobres del món- sense treball i sense poder tornar al seu país lluitant per menjar o trobar refugi, mentre són castigats per això.

La crisi sanitària mundial pel coronavirus no deixa d’exposar les barbaritats del sistema capitalista que no li tremola el pols per a deixar a milions de persones en el desemparament total. La situació desesperant dels treballadors migrants en diversos racons del globus, va deixar clar que la fam ha supera al virus.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea