×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els seus beneficis, les nostres vides

La planta petroquímica IQOXE que aquesta setmana a patit una greu explosió i ha provocat tres morts, te un ampli historial de negligències, contaminació i repressió sindical i política, així com també un enriquiment dels seus directius a costa de la seguretat laboral i ambiental.

Contracorrent

divendres 17 de gener de 2020
Facebook Twitter

Foto: EFE

La greu explosió d’aquesta setmana a la planta química IQOXE de Tarragona i que s’ha cobrat ja tres vides, ha posat en evidencia, entre altres qüestions, la cobdicia dels grans empresaris, maximitzant fins a límits altament perillosos els seus beneficis a costa de la contaminació ambiental i la pròpia vida dels mateixos treballadors.

Des de l’agrupació juvenil ContraCorrent denunciem l’activitat de la direcció de la planta, posant en perill, no només les vides dels treballadors, sino de tota la població dels municipis pròxims a la zona de la catàstrofe.

Cal destacar que el propietari de la planta és, ni més ni menys, que una de les principals fortunes de l’Estat espanyol i fundador de la marca joiera Cristian Lay. Ricardo Leal és propietari també de CL Grupo Industrial, grup sota el qual controla IQOXE.

Una de les denuncies més escoltades durant aquests dies ha sigut la de que la direcció de la planta no fes saltar l’alerta d’emergència a través de les sirenes ni posés en marxa un pla d’emergència inmediatament.

Vist això, no és d’extranyar que IQOXE tingui un historial plegat de negligències laborals. En 2015 la planta va ser sancionada pel propi Govern de la Generalitat amb 20.000 euros. Tanmateix s’ha pogut saber que una inspecció de Medi Ambient va detectar que les instal·lacions havien produït una quantitat d’òxid d’etilè per sobre del que tenia autoritzat la planta.

A més, durant els últims anys l’empresa química ha patit fins a quatre sancions més par part de Inspecció de Treball. Tres d’aquestes sancions van ser per incompliments en matèria de salut i seguretat, i l’altra per aspectes relacionats amb les condicions de treball. Sancions ridicules que van entre els 2.000 i 8.000 euros, si les comparem amb la facturació de 148 milions d’euros del grup i un benefici de 18,2 milions registrat a l’últim estat de comptes (2018).

I és que des del Govern de la Generalitat s’ha actuat també en numerosos cops amb passivitat i complicitat envers aquestes empreses químiques, garantit els guanys mil-milionaris dels seus directius.

No obstant, IQOXE és només una de les múltiples empreses que formen part del complexe industrial petro-químic que s’hi troba al Camp de Tarragona. Des de fa dècades el complex industrial és un focus de contaminació greu per a les poblacions dels municipis pròxims a la zona. I és que durant els ultims anys s’han detectat contaminants per sobre del permès: benzè a Constantí o butadiè en els municipis de Morell i Puigdelfí.

Fins i tot, l’any 2018 un jutge va determinar que l’origen de la malaltia cancerígena d’un treballador d’una altra de les plantes era producte de la tasca que Repsol encomana com a empresa operadora del complex petro-químic de Tarragona.

Per altra banda, a part de la contaminació que verteix, l’empresa IQOXE també és denunciada per augmentar els seus beneficis en base a l’explotació dels seus traballadors, precaritzant les condicions laborals i de seguretat i invertint molt per sota en les infraestructures de la propia fabrica.

Segons indicava aquesta setmana a través d’una entrevista Antonio Sánchez, membre de CGT Tarragona i també operador en una de les petro-químiques, es produeixen incidents constantment, i aquests son tapats pel secretisme patronal, i denunciava que "el que passa dins d’una empresa es queda allà dins i ningú hi té accés". Segons Sánchez, moltes d’aquestes empreses "generen una política de por als treballadors que fa que s’autocensurin i que fins i tot tinguin la falsa sensació d’anar contra ells mateixos si filtren la seva situació".

Per últim, i tornant a la responsabilitat que hi tenen també les adminsitracions, és significatiu com a la planta IQOXE s’hi troba també un exemple mes de les portes giratories entre politics i empreses. El seu conseller delegat, el mateix que ha fet de protaveu en nom de l’empresa aquests dies davant els mitjans, José Luis Morlanes Galindo, va ser un dels homes forts de José Montilla durant la seva època com a president de Catalunya i líder del PSC.

Morlanes també va ser regidor de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat pel PSC entre 1991 i 2007. A més, entre el 1999 i el 2004 va ocupar el lloc de tinent d’alcalde d’urbanisme, infraestructures i habitatge i va presidir el Consell Comarcal del Baix Llobregat. Un exemple de la connivència entre polítics i grans empreses i que en aquest cas deixa al descobert com els accidents laborals i ambientals tenen també responsables polítics.

Des de ContraCorrent estem convençuts de que només la classe treballadora pot erigir un sistema anti-capitalista en el que la producció en la indústria pugui ser respectuosa ambientalment i s’oposi als guanys capitalistes a costa de la salut laboral dels treballadors i les poblacións pròximes.


Facebook Twitter

Contracorrent

Catalunya

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso