×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El referèndum que ha reprovat a Felipe VI i aposta pel dret a decidir

La majoria dels gairebé 10.000 estudiants, professors, PAS, PDI i treballadors de la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra que van votar en la jornada del 4D van apostar per acabar amb la monarquia i obrir processos constituents per decidir-ho tot.

EsquerraDiari.cat

dijous 6 de desembre de 2018
Facebook Twitter

Foto: Antonio Litov

La jornada del dimarts no va ser una jornada normal a les universitats catalanes de la Universitat de Barcelona (UB) i en la Pompeu Fabra (UPF). Per primera vegada milers de joves, professors i treballadors de la universitat tenien la possibilitat de votar en un referèndum sobre la monarquia.

Allò que el franquisme va deixar lligat i ben lligat, ha estat qüestionat fins a dir prou per les i els estudiants que, al voltant de la plataforma Fora el Borbó, van organitzar les consultes en ambdues universitats.

Et pot interessar: Barcelona, Vigo, Madrid: la majoria dels estudiants a favor d’abolir la monarquia

El dia escollit va ser el 4 de desembre, i la participació altíssima. 9.240 persones es van acostar a les diferents taules en ambdues universitats, per votar, per decidir sobre quelcom que aquest Règim del 78 els nega; si estan a favor de seguir mantenint a la monarquia. La resposta va ser clara, 8.860 vots a favor d’acabar amb la monarquia.

Aquests resultats expressen el fort rebuig que la figura de Felipe VI provoca a Catalunya. Tal com es va comentar en la roda de premsa celebrada al final de la jornada per donar a conèixer els resultats oficials, “els resultats són una clara mostra de rebot a la monarquia [...] el poble català ha estat a la davantera d’aquest rebuig”, recordant l’intent d’instrumentalització dels atemptats de les Rambles i la sonora xiulada i per descomptat recordant l’última visita del monarca a Barcelona després del discurs del 3 d’octubre, on va cridar a files als sectors més reaccionaris del Règim per ofegar el democràtic dret a decidir del poble català.

Et pot interessar:Referèndums a les universitats de Catalunya: “No volem a la monarquia, tal com es va demostrar l’1-O”

Precisament per ser el poble català, a partir de la seva lluita pel dret a decidir, punta de llança del rebuig a la Casa Real, la segona pregunta també revertia importància; Està a favor d’obrir processos constituents per decidir quin tipus de República? O el que és el mateix en el context català, està a favor de fer efectiu el mandat de l’1 d’octubre? 8.696 vots a favor, és a dir, el 99%.

En la roda de premsa va quedar resumit per un dels portaveus de la següent manera: “El resultat també expressa la voluntat majoritària que es puguin obrir processos constituents per acabar amb aquest règim hereu del franquisme. Volem processos on puguem decidir-ho absolutament tot. Entre elles demandes democràtiques com el dret a decidir”.

I és que la lluita per acabar amb la monarquia ha de ser un punt d’inici de la baralla per acabar amb el Règim del 78 de conjunt, aquesta presó de pobles que oprimeix sota el nacionalisme espanyol més ranci i reaccionari la voluntat democràtica de la resta de pobles de l’Estat a decidir la seva relació.

Per això, tal com des d’un inici ha expressat la plataforma Fora el Borbó, la segona pregunta del referèndum celebrat ahir és un reconeixement explícit al dret a decidir pel qual el poble català porta barallant de forma massiva des del 2012.

Felipe VI s’ha convertit en el “garant de la repressió al poble català perquè no pugui decidir el seu futur”, assenyalava un dels portaveus de la plataforma en la roda de premsa.

I en aquest sentit es va expressar l’àmplia majoria de la joventut que es va acostar a les urnes, demostrant que la voluntat de seguir barallant pel dret a decidir segueix ben present i que veuen en el qüestionament a la Casa Real un nou camí per reprendre amb força la lluita pel dret a decidir.

Així és que gran quantitat de votants lluïen els seus llaços grocs o joves dels CDR van saludar la iniciativa del començament dels Referends a les universitats catalanes en una piulada: "Fem força per fer #ForaElBorbo. Entre totes, #TombemElRègim".

I és que el procesisme, amb PDeCAT i ERC al capdavant, no solament no es troba al capdavant de la baralla per aquestes aspiracions democràtiques, sinó que el Govern Torra fins i tot no té problemes a reprimir als sectors de l’independentisme, especialment la joventut, quan aquest surt als carrers i es mostra més crític.

Et pot interessar: Lluitem per un referèndum sobre la monarquia que obri processos constituents per decidir-ho tot

És per això que la creixent onada antimonàrquica és una oportunitat perquè la lluita del poble català pel dret a decidir trobi nexes de solidaritat, suport i lluita comuna amb altres sectors de la classe treballadora en l’Estat espanyol.

Un camí completament allunyat de l’aïllament imposat per la direcció del procesisme a Catalunya i pel neorreformisme en la resta de l’Estat, situant-se de facto al costat dels defensors de la Constitució i mirant cap a un altre costat davant el vendaval repressiu contra el poble català.

I és que aquests referends a les universitats catalanes mostren la voluntat de la joventut d’organitzar-se per decidir-ho tot, i per a això, per barallar contra els actors més reaccionaris d’aquest Règim del 78 i l’extrema dreta.

De la mateixa manera que els estudiants andalusos van ocupar els rectorats a diverses ciutats contra l’entrada de Vox al parlament andalús, els estudiants catalans tenen clar que el moviment estudiantil en unitat amb els sectors populars, la classe treballadora i el moviment de dones és la forma de fer front a l’extrema dreta.

Pablo, un dels portaveus de la plataforma afirmava en roda de premsa que "està naixent un nou moviment estudiantil que vol empalmar amb la classe treballadora, el moviment de dones, les reivindicacions democràtiques del poble català... per acabar a través de l’acte organització i la mobilització amb un règim que no té res que oferir-nos i que en el seu intent de sobreviure a força de repressió i del "a por ellos", està donant ales a l’extrema dreta".

També va haver-hi esment a les jornades de lluita de les "armilles grogues" a França, que juntament a sectors de la classe treballadora i amb l’anunci dels Liceus de sumar-se a les protestes, mostren la potencialitat indiscutible de la unitat dels estudiants i la classe treballadora.

"Ens inspirem en la joventut combativa i experiències històriques [...] com el Maig del 68, quan els estudiants francesos van confluir amb la classe treballadora en la vaga general més gran de la història d’Europa. Però també exemples actuals com en la mateixa França, on acabem de veure com la lluita de les "armilles grogues", juntament a sectors dels treballadors ferroviaris o de les refineries i dels estudiants de les universitats i dels instituts, acaben d’obligar a Macron a retirar les seves mesures antipopulars", afegia novament Pablo en la seva intervenció.

Amb els referèndums d’ahir, els realitzats anteriorment a la Universitat Autònoma de Madrid (i que van donar el tret de sortida als referends) i amb els quals queden per celebrar en altres universitats de la resta de l’Estat, la joventut es posa al capdavant en el rebuig a la monarquia.

Una joventut que exigeix “decidir-ho tot, el no pagament del deute, el tancament dels CIE, com acabar amb la precarietat, l’atur i els desnonaments. Ho hem dit clar, volem decidir-ho tot”.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna