×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El govern de Trump vol prohibir el dret a l’avortament

Així ho va afirmar el seu vicepresident, Mike Pence, en un acte amb una organització antiavortista. Als Estats Units l'avortament és legal des de 1973. Un altre avassallament contra un dret elemental de les dones.

dijous 1 de març de 2018
Facebook Twitter

No només a Argentina s’escolten veus reaccionàries contra els drets de les dones. Als Estats Units, on a l’avortament és legal, l’administració Trump ho vol prohibir. El vicepresident nord-americà, Mike Pence, va arremetre avui per prohibir la pràctica de l’avortament "en el nostre temps", consagrada legalment al país des del 22 de gener de 1973 a través d’una històrica fallada dividida de 7 contra 2 de la Cort Suprema de Justícia, conegut pel nom de la causa, Rosega vs. Wade.

"Si tots fem tot el que està a les nostres mans, podem restituir, una altra vegada i en el nostre temps, la santedat de la vida en la llei nord-americana", va dir Pence durant un acte d’una organització antiavortista a Nashville, Tennessee. "En el més profund del meu cor -va agregar-, sé que aquesta serà la generació que restaurarà la vida als Estats Units".

El Tribunal Suprem nord-americà va legalitzar l’avortament en 1973 en declarar inconstitucional qualsevol interferència de l’Estat en la decisió de la dona sobre l’embaràs. No obstant això, en els últims anys varis estats han obstaculitzat l’accés a l’avortament en promulgar restriccions emparades en la religió.

Pence compta amb el suport del mateix Donald Trump, qui ha creat un grup dins del seu Govern destinat a defensar als doctors que, al·legant motius religiosos, es neguen a practicar avortaments. Així mateix, fa poc més d’un any, Trump signava una ordre executiva que prohibia l’ús de fons del Govern per subvencionar a grups que practiquin o assessorin sobre l’avortament a l’estranger. Una llei aprovada fa més de cinc dècades ja prohibeix que les organitzacions estrangeres usin fons del Govern nord-americà per dur a terme avortaments o encoratjar la seva pràctica, però Ronald Reagan en la dècada del 80 va anar més enllà en impedir si més no la concessió de fons a qualsevol grup que usés altres mitjans financers per aconseguir aquestes finalitats.

Tot això va portar a Pence a definir a Trump com el "president més pro-vida" de la història, passant per alt els milers de morts per avortaments clandestins que es produeixen any a any a tot el món.

Però hi ha un altre antecedent contra el dret a l’avortament en l’administració Trump. A l’octubre de l’any passat, la Cambra de Representants d’Estats Units va aprovar una llei que criminalitza tots els avortaments passades les 20 setmanes de gestació, amb càstigs que inclouen multes i fins a cinc anys de presó.

No obstant això, la majoria dels estats nord-americans no compta amb un lloc en el qual avortar, per la qual cosa un terç de les dones ha de viatjar més de 40 quilòmetres per poder posar fi a l’embaràs. A més, hi ha períodes d’espera, visites obligatòries a clíniques, lleis que obliguen a notificar als pares o obstacles judicials, a més dels alts costos del procediment, ja que l’Esmena Hyde (una disposició legislativa de restricció de l’ús de certs fons federals per pagar avortaments amb excepcions per incest i violació) s’encarrega d’assegurar que els fons federals no puguin ser emprats per interrompre embarassos. És a dir, malgrat ser legal l’avortament, l’Estat nord-americà fa l’impossible per obstaculitzar el dret de cada dona a decidir què fer amb el seu propi cos.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea